С много небесни явления ще ни радва Новата 2018 година

Със Супер Луна, огряла миналата седмица небето над нас, започна Новата година. Тогава естественият ни спътник беше на разстояние 356 565 км от Земята, след което бавно взе да се отдалечава. На 31 януари ще има и пълно лунно затъмнение, което обаче няма да бъде видимо от нашата територия. В замяна се насладихме на метеорния поток „Квадрантиди”, който бе с радиант в съзвездието Воловар и се движеше със скорост 120 км в секунда. Неговият максимум се прояви в нощта на 3 срещу 4 януари.

По принцип настоящата 2018 година ще е богата на небесни явления, включително преминаване на комети, сближаване на планети и т.н. Ще има още 4 затъмнения: две частични слънчеви /на 15 февруари и 13 юли/, едно пълно лунно /на 27 юли/ и отново частично слънчево /на 11 август/.

Особено атрактивно ще бъде лунното затъмнение от 27 юли, чиято пълна фаза ще започне в 22,30 и ще приключи в 1,14 ч. след полунощ. Вече е изчислено, че то ще е с най-голямата продължителност от един век насам, което се дължи на факта, че на въпросната дата центровете на Луната и на сянката на Земята ще съвпаднат напълно.

Астрономите очакват с голямо нетърпение всички тези феномени, готвейки се отсега за организираното им наблюдение, споделиха от Астрономическата обсерватория „Галилео Галилей” в Силистра.