С молебен и шествие Силистра отбелязва 141 години от Освобождението си

От днес в Силистра започнаха честванията на значими за региона и за България исторически събития, обединени под надслова „Пред олтара на свободата“. Програмата е посветена на 10 февруари – 141 години от Освобождението на Силистра, 19 февруари – 146 години от гибелта на Васил Левски, на 3 март – 141 години от Освобождението – Национален празник на България и на 171 години от рождението на Христо Ботев. Тържествата са организирани от общинската дирекция ”Хуманитарни дейности”, Общинският комитет “Васил Левски” и Общинският клуб “Христо Ботйов”.

Днес до 17,45 ч. в Регионална библиотека „Партений Павлович“ е обявен Ден на отворените врати. На силистренци ще им бъдат издавани безплатно читателски карти и ще им бъдат предлагани екскурзии в библиотеката.

В неделя градът ще чества 141 години от Освобождението си. Тържествата започват от 10,30 ч. в Катедрален храм „Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел“. Молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на община Силистра ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, съвместно с градското духовенство. В 11,00 ч. часа тръгва шествие от катедралния храм с Духовия оркестър до паметната плоча на ул. „Хан Омуртаг“, отбелязваща Освобождението на града.

Там ще се състои тържествена церемония, посветена на 141 години от Освобождението на Силистра. Слова ще произнесат кметът д-р Юлиян Найденов и д-р Николай Тодоров, директор на Регионалния исторически музей. След това признателните потомци ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча.

От 11 февруари до 31 март в Регионалната библиотека ще бъде подредена изложба „1878 – За Свободата на Силистра и България“. Тя включва библиотечни постери и художествени албуми от фонда на отдел „Изкуство“.

На 18 февруари силистренци ще почетат 146 години от гибелта на Васил Левски. В 11,30 ч. започва възпоменателна проява пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Силистра. Слова ще произнесат д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра и Иван Занов, председател на клуб „Млади възрожденци“ при Спортно училище „Дръстър“ и член на Общинския комитет „Васил Левски“. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 18,00 ч. в силистренци ще могат да видят „От бесилото към безсмъртието – За Левски и свободата“ от Стефан Стайчев, спектакъл на Драматично-кукления театър. Входът е свободен, подарък от екипа на театъра.

На 28 февруари от 18,00 ч. в салона на община Силистра започва концерт, посветен на Трети март, с участието на Смесен хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол-1870“, Градския духов оркестър и силистренски творчески формации.

На Трети март честванията на 141 години от Освобождението на България започват от 10,30 ч. на площад „Свобода“ с ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Ще бъдат поднесени венци и цветя от официалните лица и гражданите пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев, Лев Толстой.

От 11,00 ч. започва празничен концерт на Тодор Кожухаров и неговия оркестър „Южни ритми“. На Националния празник от 9,00 до 17,00 ч. всички силистренци и гости на града ще могат да посетят безплатно Археологическия музей, Художествената галерия и Природонаучния музей в Сребърна.

През февруари и март в училищата и народните читалища в община Силистра се организират тематични прояви, посветени на 141-ата годишнина от Освобождението на Силистра, 146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, 141 години от Освобождението на България и 171 години от рождението на Христо Ботев.