С пита, кайсии и усмивки силистренци финализираха жилищното саниране

С кратко тържество, добруджанска пита, силистренски кайсии и благодарности бе посрещнато общинското ръководство, начело с кмета д-р Юлиян Найденов от живеещите в  блок 33 по улица „Тулча“. Заедно с градоначалника поздрави получиха и заместникът му инж. Тихомир Борачев и служители на дирекцията „Устройство на територията“ по повод санирането на сградата.

За около 7 месеца блокът, по-известен като „Дунав 1“ бе саниран за над 750 000 лв. качествено и в срок по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Над 110 силистренци, обитаващи 53 апартамента в сградата вече усещат ползата от програмата. Средно на апартамент всяко семейство е спестило лични средства в размер около 8000 лв., а ползата вече е усетена по сметките за електричество през зимата, коментират живущите в блока.

С ритуала днес в община Силистра приключи почти двугодишното саниране на одобрените по програмата 15 жилищни сгради. В хода на строителните дейности бяха извършени обследвания за установяване на техническите характеристики и изготвяне на технически паспорт, както и извършване на обследване за енергийна ефективност. Последва проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителството, с последваща оценка на свършеното и приемане от общинската експертна комисия. За всичко това договореният финансов ресурс с Българската банка за развитие за изпълнение на националната програма бе почти 13,5 милиона лв. с ДДС за всички 15 жилищни сгради.