С почти една трета са намалели престъпленията през август спрямо същия месец на миналата година

С 28,57% е намалял броят на регистрираните престъпления в Областната дирекция на МВР в Силистра през месец август 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година, отчете на традиционната си пресконференция ръководството на силистренската полиция.

Докато през изминалия месец тази година са регистрирани 80 престъпления /74 криминални и 6 икономически/, то през същия месец на 2018 г. престъпленията са били 112 /94 криминални и 18 икономически/. Това бе отчетено от временния директор на полицията старши комисар Мартин Недялков, комисар Димо Василев, началник на отдел „Охранителна полиция“, и главен инспектор Пешо Петров – началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция.

Направеният анализ и оценка на криминогенната среда показват относителна стабилност и устойчивост, посочи главен инспектор Петров, и представи данните от полицейската статистика. От 1 януари до края на месец август 2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 677 престъпления, от които 598 криминални, а 79 икономически, докато през същия период на 2018 г. броят на регистрираните престъпления е бил 689 – 582 по линия на криминалната престъпност и 107 – по икономическа, т.е. налице е спад с 1,74%. Коефициентът на престъпност е намалял с 11 престъпления на 100 000 души население, достигайки 619,56 през настоящия период /630,54 през предходния/. През месец август 2019 г. в областта няма регистрирани убийства, грабежи и палежи, кражбите са 13, престъпленията, свързани с наркотици – 2, регистрирана е и 1 измама.

Същевременно продължава работата на мобилните екипи в малките и отдалечените селища в област Силистра, посочи главен инспектор Петров. По думите му, резултатите от проведените 48 срещи в 26 населени места през месец август показват, че обстановката в региона е спокойна. Няма данни за тежки престъпления и нарушения на реда. Получени са 5 сигнала, основно за нарушения на Закона за движение по пътищата.

32 пътнотранспортни произшествия, от които 10 тежки, са възникнали през месец август 2019 г. в Силистренска област, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Загинали са 4 и са пострадали 11 граждани. За сравнение, през същия месец на 2018 г. автопроизшествията са били 28, 11 от които тежки, с 2 жертви и 13 пострадали.

Въпреки активната контролна дейност, в резултат на която само през месец август са съставени 3000 акта и фиша – 1875 от които за нарушения на скоростните режими, шофирането с несъобразена скорост остава основна причина за пътнотранспортните произшествия в областта, отчете комисар Василев и призова водачите към повишено внимание, самоконтрол и дисциплина на пътя.

От началото на седмицата до 22 септември на територията на България, както и във всички страни – членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, се провежда операция за незаконосъобразно използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства, съобщи още комисар Василев. Съгласно Закона за движение по пътищата, на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки, уточни той.