С прерязана лента и менче с вода дадоха старта на приюта за кучета

Priut start (32)Днес в Силистра тържествено прерязаха лентата и лиснаха менчето с вода за успех на дългочакания от силистренци приют за безстопанствени животни. Той бе построен преди 4 години, но проблеми от обективен и субективен характер пречеха да влезе в експлоатация.

Приютът е оборудван с всичко необходимо, отговаря на европейските изисквания за хуманно отношение към животните и ще работи според програмата за овладяване на популацията на бездомните кучета в община Силистра и свързаните с нея наредби и други писмени документи. Капацитетът му е от 18 клетки за 100 животни, които ще се обезпаразитяват и кастрират. Отделно има и „карцер” за особено опасните и злобни животни. Средно дневно харчовете за едно животно варират от 20 до 30 лева, в зависимост от нуждата и състоянието му. Първото дарение във вид на специализирано оборудване направила силистренската болница, която търпи загуби от пострадалите от кучешките зъби пациенти.

Седем души са назначени на работа и оборудвани с автомобил, пушка с приспивателни стрели и други помощни средства за ловене, тръгват из града на лов за четириногите. Според първия директор на приюта Димитър Иванов на дневен ред е „разузнаване” на местата, където живеят песовете, след което и активните акции.

Силистренци се надяват, че със старта на приюта ще намалеят ухапаните жители, които от началото на годината в цялата област са над 190 регистрирани и потърсили помощ в болницата в областния град. Според директора на РЗИ д-р Теодора Начева, обаче, те са в пъти повече, поради невъзможността на пострадалите да търсят навременна помощ на километри от населените места. Други пострадали не придават сериозно значение на инцидентите, поради което често пъти съжаляват.

На десетки хиляди левове се изчисляват загубите на общините от изгубените от ухапани граждани дела в съда. Толкова са и средствата, похарчени от здравните заведения за ваксини и лечение.

Служителите на приюта ще правят и проверки по дворовете на силистренци дали са си регистрирали любимците. На контрол подлежат и гражданите, които са извели от апартаментите породите си за сутрешна и вечерна „разходка”. Според информация от общинската администрация от началото на годината таксата си за куче са платили само 26 души, внесли в местната хазна 745 лева. За последните 5 години, включително и 2015-та задължението си са изпълнили общо… 144 силистренци.

Днес общо 15 животни обитаваха 18 клетки. 10 от „приютените” бяха палета, някои зарязани от майка си. Те посрещнаха медиите и официалните гости с радостен лай и надежда за приятелство в очите.

4 thoughts on “С прерязана лента и менче с вода дадоха старта на приюта за кучета

 1. Хахаах ко ще разузнават 4 години спаха сега ще разузнават хаахах

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

 2. И що сега точно? Кучкарник, нацапани билбордове, асфалтиране при дъждовно време, предизборни номерца 😉

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

 3. ……. трябваше с бойко борисов да поканят…… да пререже лентичката…..
  😉
  да даде някоя пържола…. и да сравни българския народ с някой помияр….

  Палец нагоре 6 Палец надолу 2

 4. Естествено, че точно сега му беше времето … ха ха ха …. та нали в неделя са изборите … важното е да го открият днес, а дали ще работи … също както и новата канализация – дреме му на сайдера … лицемери мръсни

  Палец нагоре 6 Палец надолу 2

Comments are closed.