С „пролетен“ януари започна 2018-та година

С типично мартенски температури стартира годината и януари май ще е по-скоро пролетен месец, коментират силистренци. Метеоролозите също прогнозират вместо традиционният Голям Сечко да стегне земята от студ да пусне температури над нормата и валежите да бъдат по-малко. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13 и 8 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса.

Все пак, за да не забравим, че е зима, в края на първото и през първите дни от второто десетдневие ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг. Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка.

Най-ниската температура през януари в Силистра е измерена на 25 януари 1942 г. – минус 32 градуса, което e и абсолютният минимум за Силистра. Най-топло е било на 3 януари 1984 г. – плюс 19,5 градуса, показва справка от Метеорологичната обсерватория в града. Най-обилен валеж в Силистра е имало през 1966 г. – 161 литра на квадратен метър.

По официални данни в Силистра началото на метеорологичното обслужване е поставено през 1892 г. от Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Но според отчетите на Силистренското класно училище, пазени в краеведския отдел на тукашната библиотека, метеорологичните наблюдения в Силистра започват на 24 декември 1886 г.