С танци семах, песни и курбан алианите изпратиха зимата

Стотици жители на село Брадвари и околните села отбелязаха заедно традиционния пролетен празник на мюсюлманите алиани „Невруз“. С него те изпратиха зимата и посрещнаха пролетта.

Да уважат народната традиция в Брадвари присъстваха областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, народният представител Алтимир Адамов, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Гост бе и генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, заедно с религиозни и обществени деятели от южната съседка.

Проявата се организира от община Силистра, кметство село Брадвари, Народно читалище „Заря 1957“ и СНЦ „Джем“ в селото. В програмата ще участват състави от селата Черник, Севар и Мъдрево и Брадвари, както и турският певец на народни песни Ферхат Дурмуш от град Анкара.

Под звуците на струнния инструмент саз всички участници изпълниха ритуалния танц семах, в който рамо до рамо танцуваха мъже и жени. Бяха изпълнени и песни с религиозно съдържание. Характерно за празника е прескачането на огън за здраве.

След официалната част гости и жители на Брадвари бяха поканени на трапеза с обичайните за празника ястия – агнешко месо, солен ориз с мляко и дробсарма. Порции от курбана за здраве и берекет бе раздадена на всеки от присъстващите – около 300 души.

„Невруз“ се отбелязва от алианите – следовниците на пророка Али – в целия свят. Според специалисти невруз е персийска дума и означава нов ден. През 2009 г. ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен.