С 25% намаляха зрелостниците в Силистренско

С една четвърт по-малко ще бъдат и красивите млади силистренци по време на абитуриентските балове през май
С една четвърт по-малко ще бъдат и красивите млади силистренци по време на абитуриентските балове през май

С почти 250 души са намалели зрелостниците – с почти 25%, които тази година ще държат държавен зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература, сочи справка от Регионалния инспекторат по образование. 846 випускници на средните училища в областта ще държат изпита, при 1089 миналата година.

Към момента в 12-ти клас в област Силистра се обучават 845 зрелостника, от които в дневна форма на обучение – 627, в задочна форма на обучение – 151, в самостоятелна форма на обучение – 65 и двама зрелостника – в индивидуална форма на обучение.

Половината от зрелостниците – 423, подали заявление за втори ДЗИ тази година са предпочели предмета “Биология и здравно образование”. Предпочитанието към предмета бележи ръст и спрямо миналата година с 8%.

Втори в класацията е изпитът по “География и икономика” – 291 зрелостника. Общо подалите заявление за явяване на втори ДЗИ зрелостници са 873. Едва четирима са дванадесетокласниците, пожелали трети държавен зрелостен изпит по желание.

За поредна година най-голям е броят на завършващите в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” – 98 ученика. Общо 20 са средните училища в областта, в които завършват ученици тази година.

Първият изпит – по български език и литература е на 18 май, а втория по предмет по желание на 20 май, като и двата дни са неучебни за средните училища.

На същите дати се провеждат и изпитите по БЕЛ и математика за седмите класове в основните и средни училища.

4 thoughts on “С 25% намаляха зрелостниците в Силистренско

 1. И това не е дъното.Още потъваме. След десетина години зрелостниците ще бъдат около 250 до 300 човека като в училищата на Силистра те ще са около 150.
  А това значи и закриване на средни училища . време е вече да се сливат.

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 2. Отдавна напомням,че в Силистра трябва на първо време да останат като средно общообразователни училища ПМГ и ЕГ. Училище „Вапцаров“ да се трансформира в основно. В ПМГ да се разкрие една общообразователна паралелка успоредно със специализираните.
  След три-четири години да се слеят двете- ПМГ и ЕГ.
  Професионалните училища да се съберат в две сгради като се запазят професионалните паралелки . Да се запази и материалната база за водене на практика в сегашните сгради.То нали и практиката ще се изнесе по предприятия и цехове / Къде са те? запазете материалната база всегашните училища за провеждане на практически дейности/
  Защо е училището в Ситово. Там е пълен провал.
  Защо са училищата в Окорш и Паисиево. Защо залъгваме децата,че им даваме средно образование. Дулово е близо.
  Пък и училището в Главиница. Там може да се почака още четири години.Но и те са много. Тутракан не е далеч.

  Защо се чака.Време е да се пристъпи към действие в полза на образованието. По-точно на резултата от обучението.
  Амин…

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

 3. Що народ ще остане без работа. А нивото на образование все същото.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Това е истина, но когато се мисли разумно, трябва да се постъпва към такива действия,колкото и неприятни да са последиците за работещите в образованието. В управлението има една функция-ПРОГНОЗИРАНЕ. Тя е във фундамента на управлението, но кой днес може да направи прогноза за икономическото / то е в основата/ развитието на областта ни,та да прогнозираме в каква посока да се развива и образованието,особено в средните училища.
   Госпожо, през последните две десетилетия в областта ни са закрити не по-малко от двадесет училища.Дори мисля,че броят им достига тридесет.
   А знаете ли,че много от паралелките в средните училища са ниска пълняемост.Това е едно от причините /никой учител няма да признае това /,които пораждат инфлация в работата на учителя. Падне ли броят на децата под определения минимум,то и паралелката в много случаи престава да съществув. От там секва и хляба на учителя. но това е дълъг разговор. Да го оставим…
   Вие за нивото имате основание да защитавате твърдението си. Но и тук има десетки условия,които могат да доведат до обрат в разрушителната стихия, обхванала като октопод в пипалата си образованието.
   Ураган минава в единия му край . Този ураган са граждани,управленци. Фактори извън границите ни….
   Торнадо вилнее в сърцевината му.Това торнадо са медиите..
   Мъртво вълнение го люлее- това са родителите.
   Ех има още незасегнати кътчета.
   Не ги тъпчете,защото падне ли и върху тях градушка или ги прониже мълния,то -образованието ще получи инфаркт.

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.