С 25% са по-малко са престъпленията през октомври на 2018 г.

През изминалия месец октомври на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР Силистра, нивото на криминалната престъпност е относително стабилно и устойчиво, а броят на регистрираните престъпления бележи намаление с близо една четвърт. Това отчете главен инспектор Деян Монев от отдел „Криминална полиция“ на проведения редовен месечен брифинг, в който участваха директорът на областната дирекция старши комисар Юлиян Караславов и началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев.

Регистрираните престъпления от 01 до 31 октомври т.г. са 103, срещу 136 през 2017 г., т.е. налице е спад с 24,27%. По-нисък е и коефициентът на престъпност – 81,51 престъпления на 100 000 души за настоящия период, срещу 107,62 за предходната година. През изтеклия месец няма регистрирани убийства и грабежи, кражбите са 22 срещу 42 за същия период на м.г.

Деян Монев определи работата на мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие като основен приоритет в работата на областната дирекция и уточни, че през месец октомври са проведени 31 срещи в 19 населени места на територията на Силистренска област. Няма подадени сигнали за престъпления или груби нарушения на обществения ред, оплакванията на хората и на представителите на местната власт до момента са свързани основно с пътната безопасност, шофирането от неправоспособни или употребили алкохол водачи, допълни още главен инспектор Монев. Всеки постъпил сигнал се подлага на внимателен анализ от ръководството на областната дирекция и се набелязват конкретни мерки за преодоляване на проблема, увери той.

Тенденция към по-благоприятна пътнотранспортна обстановка отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. От началото на 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 267 пътнотранспортни произшествия с 10 загинали и 114 ранени граждани. За сравнение през предходния период автопроизшествията са били 282 с 16 загинали и 104 ранени. През месец октомври т.г. катастрофите са 21 с 1 загинал и 11 ранени, а през същия месец на 2017 г. пътнотранспортните произшествия са били 24 с 2 загинали и 12 ранени.

97 са наложените принудителни административни мерки през месец октомври, а от началото на годината техният брой е 793. Същевременно служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 716 сигнала през месец октомври и са изпратили 99 сигнални писма до различни институции за предприемане на мерки и действия от тяхната компетентност.

Пред представителите на медиите директорът на областната дирекция старши комисар Юлиян Караславов се обърна с думи на благодарност към полицейските служители от ОДМВР-Силистра за усилията и всеотдайността, които влагат във всекидневната си работа. Във връзка с професионалния им празник – 8 ноември, той отправи пожелания за здраве, успехи и благоденствие към тях и техните семейства.