„Такса спокойствие“ си поискал шефът на Горското в Силистра от фирма

С 4600 лева белязани пари в сряда следобед в кабинета му бил арестуван директорът на Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ в Силистра инж. Георги Митев. Лично ръководителят на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров пристигна в града, за да съобщи пред медиите за големия удар по корупцията в държавната институция. Присъствието си апелативният прокурор обясни с факта, че случаят е бил определен като „особено важен“.

На пресконференцията присъстваха още окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев и началникът на Областната дирекция на МВР старши комисар Юлиян Караславов. Досъдебното производство срещу Георги Митев започнало преди десетина дни по сигнал на собственика на изнудвана фирма за дърводобив, стана ясно на брифинга. В разследването били използвани и специални разузнавателни средства.

Парите били поискани и приети като „такса спокойствие“, за да не извърши горският началник действия по служба като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, заяви прокурор Чавдаров. Деянието било извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, като Митев искал по 500 лева на камион от концесионера, извършващ дърводобив в държавни гори. В замяна Митев щял да „създаде ситуация“ според която горските служители на място нямало да проверяват автомобилите на концесионера, разясни схемата Владимир Чавдаров.

Вчера Окръжната прокуратура в Силистра повдигна обвинение на Георги Митев за престъпление по членове от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия. С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с цел довеждането му пред съда.

Провеждат се активни действия по разследването по досъдебното производство, което е под наблюдението на Окръжната прокуратура в Силистра. Те се извършват съвместно с органите на полицията в града. Очаква се след анализ на събраните доказателства наблюдаващият прокурор в Окръжната прокуратура да внесе искане в Силистренския окръжен съд за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Георги Митев. Според обвинението проверява се и за други изнудвани фирми, поради което обвинението може да претърпи промени, допълни Владимир Чавдаров.

1 thought on “„Такса спокойствие“ си поискал шефът на Горското в Силистра от фирма

  1. Горкия , изгоря му политическата кариера в ДПС или БСП като стар кадър 🙂

    Палец нагоре 3 Палец надолу 2

Comments are closed.