Театралите в Силистра се разбунтуваха

Колективът на силистренския театър „Сава Доброплодни“ е подготвил подписка /пълния текст на документа го предлагаме по-долу/ до м

Колективът на силистренския театър „Сава Доброплодни“ е подготвил подписка /пълния текст на документа прилагаме по-долу/ до министъра на културата проф. Стефан Данаилов, в която настояват за преразглеждането на резултатите от проведения наскоро конкурс за директор на културната инстутиция. ..Както вече е известно, за нов театрален шеф бе избран бившият актьор от силистренския театър Борислав Ненков, който ще замени на този пост досегашния дългогодишен ръководител и режисьор Стефан Стайчев.
„Подкрепяме мениджмънта на досегашния директор г-н Стефан Стайчев, неговата последователна работа за утвърждаване и развитие на театъра, като единствен, провеждащ държавната културна политика в този край на североизточна България“, се казва още в документа. В него актьори, режисьори и технически персонал категорично заявяват, че не приемат резултата от конкурса, защото, по думите им, е била нарушена процедурата и настояват за преразглеждане на резултатите, тъй като се съмняват в тяхната обективност. Подписката ще бъде предложена на жителите на Силистра утре, вторник, 23 юни.

Пълният текст на декларацията-подписка /без редакторска намеса/:

До
ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА
С О Ф И Я

Уважаеми   г-н Министър,
Ние – долуподписаните –  служители на театъра и граждани на гр. Силистра, силно сме  обезпокоени  от предстоящата промяна в ръководството на драматичен и куклен театър „Сава Доброплодни” гр. Силистра!
Подкрепяме мениджмънта на досегашния директор  г-н Стефан Стайчев, неговата последователна работа за утвърждаване и развитие на театъра, като единствен провеждащ държавната културна политика в този край на североизточна България.
Г-н Стайчев създаде  нови ползотворни контакти и сътрудничества между нашия театър и европейските театри, обогати репертоара с нови програми и постановки. Изключителен е неговият принос  за развитие на културата и театралното изкуство в област Силистра.
Не приемаме резултата от конкурса, тъй като е нарушена процедурата. Председателят на общински съвет гр. Силистра – г-н Александър Сабанов от ПП ГЕРБ е влязъл при комисията преди началото на конкурса  и е останал там  повече от десет минути.  Напуснал  е след настоятелната намеса на служител от Вашето министерство. Считаме, че това е опит за манипулиране на  комисията.
Обединяваме се около кандидатурата на г-н Стефан Стайчев и настойчиво ви молим за преразглеждане на резултатите,тъй като се съмняваме в тяхната обективност.