Театърът в Силистра започва новия сезон с три международни фестивала

Драматично-кукленият театър в Силистра ще представи България на три международни фестивала през септември и октомври, съобщи директорът на културната институция Златина Станева. Това е възможно най-впечатляващото начало на новия творчески сезон, допълни т

Сцена от "Търси се нов съпруг" с Иван Самоковлиев и Мима Дапкова
Сцена от „Търси се нов съпруг“ с Иван Самоковлиев и Мима Дапкова

Драматично-кукленият театър в Силистра ще представи България на три международни фестивала през септември и октомври, съобщи директорът на културната институция Златина Станева. Това е възможно най-впечатляващото начало на новия творчески сезон, допълни тя.
Първото участие на силистренските театрали ще е от 28 до 30 септември в Кишинев, Молдова, на Гала международния куклен фестивал „Ликурич-70”, където те ще представят детската пиеса „Безценното камъче” по Ангел Каралийчев. „Участието ни на този фестивал е по личната покана на директора на Републиканския театър на Молдова Васил Бърне, чиято сцена ще е домакин на феста”, поясни още Станева. На този международен културен форум силистренският театър ще е единственият представител от България.
Веднага след това крайдунавските театрали заминават на друг международен фестивал, където отново ще са единствените представители от България. На 11 и 12 октомври силистренската трупа ще изиграе в Куманово, Македония, най-новата пиеса от репертоара си за възрастни – хитовата комедия „Търси се нов съпруг” от хърватския драматург Миро Гавран. Участието им там ще е в рамките на международния фест „Дни на комедията”, чийто традиционен домакин е театърът на град Куманово. Припомняме, че трупата на Куманово ще гостува за пръв път в историята в Силистра на 16 септември с пиесата на Вацлав Хавел „Аудиенция”.
Третото международно участие на силистренския драматично-куклен театър ще от 16 до 21 октомври в румънския град Гюргево на традиционния фестивал „Дни на дунавските държави”, където ще представят отново „Търси се нов съпруг” от Миро Гавран. Освен силистренския театър, на този фестивал България ще бъде представена и от трупата от Русе. „Визитата в Гюргево на Драматично-куклен театър-Силистра е по покана на директора на тамошния театър „Тудор Виану” – Мирча Йонеску, който бе официален гост на премиерата на „Търси се нов съпруг”, каза в заключение Златина Станева.

5 thoughts on “Театърът в Силистра започва новия сезон с три международни фестивала

 1. Реформаторски блок Силистра
  (Младеновци, Събчовци и Кошуджута) безсрамници и некадърници, вместо да се оправдавате с господин Сабанов във вашата нищожна декларациийка би трябвало да ви бият шута още сега от централите ви от София!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 8

 2. Младене спиш ли или зубриш за поредната купена диплома?
  За това ли допусна реформаторите да нямат кандидат за кмет и съветници в Силистра?

  Палец нагоре 7 Палец надолу 3

 3. Не е ясно, какво общо имат горните два коментара с темата?! „Христова“ и „Седесар“ не можаха ли да си начешат политическите сърбежи на друго място? НА КОЛЕГИТЕ ТЕАТРАЛИ – НА ДОБЪР ПЪТ И ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО! УСПЕХ МЕЛПОМЕНЦИ!!!

  Палец нагоре 11 Палец надолу 3

  1. Дядо Кочлана ти що не си гледаш пенсията бе?
   Малко ли те охранваха силистренци?

   Палец нагоре 4 Палец надолу 3

 4. А стратега К.Коев? Великият Гетсби:)))

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.