Тема за размисъл: Кой ще е виновен, г-н Статев?…

Тем

Темата за отговорността и задълженията е вечна.  Особено когато говорим за правилата за движението по пътищата, тяхното спазване, както и за санкциите, които понасят шофьорите, ако не спазват тези правила…
В случая, уважаеми читатели, ви предлагаме една тема за размисъл. А на директора на полицията в Силистра г-н Ивелин Статев, който, между другото, е бившият шеф на сектор „Пътна полиция“ /по-рано КАТ/ му препоръчваме – като приятели, да прочете този матеиал.
На снимката е част от улица „Дръстър“. Това е този участък, точно пред СОУ „Н.Й.Вапцаров“. Улицата е тясна, а и „кърпена“. Пътният знак, който виждате, е В27. Той има има син фон, червена гранична ивица и две червени ленти, диаметрално разположени съответно от горния ляв към долния десен квадрант и от горния десен към долния ляв квадрант. Той обаче масово не се спазва.

А ето и част от чл.  98. (1), касаещ този пътен знак:
„Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за
движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на
движението;
3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в
участъци с ограничена видимост;

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра
преди тях;
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;
7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно
средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с
пътен знак е забранено изпреварването;
8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавнодвижещи се пътни
превозни средства, обозначена с пътен знак.

Та, за какво иде реч. За това, че този знак по тази част от ул. „Дръстър“ не се спазва. А силистренските катаджии, които ежедневно минават от там, нехаят. Движението е затруднено. Видимостта – ограничена. Зад воланите на много мощни автомобили седят 18-20 годишни деца, без никакъв опит по пътищата. И които обичат да карат бързо. Предимно в града.
Г-н Статев, там има училище. Трябва ли да гледаме още черни забрадки, носени от майките? Там живеят и хора. Трябва ли, г-н Статев, някой да се раздели с този свят, защото този знак не се спазва, паркиралите автомобили затрудняват движението по тясната улица и трагедията виси на косъм? И защото досега никой не е видял служител от „Пътна полиция“ да си изпълнява служебните задължения, описани в съответния закон, който пък е подписан от вътрешния министър. Апропо, г-н Статев, подобно е положението с много други участъци и улици в Силистра – знаци, които не се спазват, и катаджии, които не си гледат работата. Ако искате още конкретни примери – няма проблем.

Г-н Статев, кой е виновен, според вас, в случая – шофьорите, които нарушават този знак, или катаджиите, които не си гледат служебните задължения?
Или всички накуп?…