Теодора Георгиева спечели Националния поетичен конкурс „Петя Дубарова“

Младата силистренска поетеса Теодора Георгиева, ученичка в ПМГ „Св. Климент Охридски“, спечели Голямата награда в Националния конкурс „Петя Дубарова 2019“, проведен в Бургас.

Целта на конкурса е да открива и популяризира млади литературни дарования. Тази година в него участваха 154 ученици от страната и чужбина на възраст от 14 до 19 години в разделите поезия и проза. Жури в състав Кристин Димитрова /председател/, Бойко Ламбовски, Марин Бодаков, Иван Сухиванов и Янчо Чолаков, избра победителите измежду участвалите.

В първия раздел Теодора участва с 5 свои стихотворения. Журито й присъди първото място и награда – диплом и пластика, дело на бургаския скулптор Ненчо Русев. Освен това според Наредбата за условията и реда на осъществяване закрила на деца с изявени дарби младата поетеса ще може да кандидатства за стипендия.

Резултатите от конкурса бяха обявени на празнична церемония в зала „Петя Дубарова“ на Културния център „Морско казино“ в Бургас.

Това не е първото отличие на младата поетична надежда. Тя редовно печели призови места в национални конкурси за поезия и проза. През 2018 г. Теодора участва в Националния конкурс ”Бодлите на таралежите”, организиран от Фондация ”Братя Мормареви” в София с разказа „Спомен за липа”, където се класира на второ място. В града на липите Стара Загора, отново миналата година силистренското момиче стана лауреат на 35-тия Националeн младежки фестивал за поезия ”Веселин Ханчев”.

Националният литературен конкурс „Петя Дубарова“ е създаден през 1984 г., като средношколски конкурс за литературно творчество. Тазгодишното му издание е 22-ро. Организира се от община Бургас, Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образоването в Бургас. В навечерието на връчването на наградите се издава и литературният сборник „Петя – пристан зелен“, в който са включени всички наградени участници, чиито творби са класирани на първо, второ и трето място в двете категории, поощрителните отличия и наградата на Дружество на бургаските журналисти и кореспонденти.

Освен с литературно творчество Теодора Георгиева се занимава и с живопис. Вдъхновява я романтиката на река Дунав, широтата на Добруджа. От напрегнатите дни в училище отдъхва като чете художествена литература. С удоволствие участва в Детската музикална студия ”До ре ми”.