Топъл и „мокър“ ще е Малък Сечко тази година

Тази година се очаква средната месечна температура през февруари да бъде около и над нормата, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса.

И месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата – между 40 и 70 mm. По-голяма е вероятността наднормени да са валежите в Източна България, особено в югоизточните райони.

През първото десетдневие времето ще остане с повишена динамика, средно за периода температурите ще са по-високи от средните. Месецът ще започне с ветровито време и слаби валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, а температурите слабо ще се понижат. Впоследствие отново ще се затопли и около средата на десетдневието ще бъде доста по-топло от обичайното. Ще е без валежи, с разкъсана облачност. Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има отново към края на десетдневието. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще станат близки до обичайните. Ще има и чести валежи, с по-голяма вероятност в началото на десетдневието, към 14-15-ти, 18-ти и към 20-ти. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

През последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури отново по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има в началото на периода и към края на месеца.

Досега на датата 1 февруари най-топло е било през 1948 г. – 16,5 градуса, а на 2 февруари най-топло е било през 2016 г. – 15,5 градуса.

За Крайдунавска Добруджа за добро или лошо, подобни аномалии през последните години зачестиха. Топлинни рекорди са били регистрирани и в отделни дни на месеца в годините назад – през 2014, 2017, но февруари на 2016 г. се „отчете“ с пет пролетни температури, стигащи до отметки от 22-23 градуса.

По данни от Метеорологичната обсерватория най-топъл в Силистра е бил февруари през 2002 г. със средномесечна температура 8,4 градуса, а най-студен – през 1954 г., със средна температура минус 9,6 градуса. Силистренци вече се чудят какви са тези климатични катаклизми и дали Малък Сечко не си е сменил мястото с Баба Марта, когато ще зафучи и завее.