Трагично е финансовото състояние на Театъра, но сцената е жива

Като изключително трудно определи финансовото състояние на Драматично-кукления театър директорът му Златина Станева. Всички режийни разходи повишават стойността си, скачат и разходите за творческа дейност и консумативите, сподели тя.

Няма положително развитие по отношение на подпомагането на културната институция от страна на Общината и така силистренският Храм на Мелпомена си остава единственият в страната без подобна помощ.

Все пак финансовите резултати към момента са по-високи от същия период на миналата година, но те не позволяват дейността на театъра да бъде адекватна на творческия живот на институцията, заяви Станева. Затова тя ще анализира ситуацията и ще реши дали театърът „да поеме риск“ и да постави нова драматична пиеса до края на годината. Подобен проект струва до 20 000 лв.

Ако това стане силистренският театър ще продължи традицията за премиери на българска класическа и балканска драматургия. Прекратени са преговорите с Йосиф Сърчаджиев да постави на сцената в Силистра „Вражалец“ на Ст. Л. Костов, но класическата комедията, заедно с „Вестникар ли?“ на Иван Вазов, са сред първите, които евентуално ще бъдат поставени на сцената.

Включените в афиша досега спектакли за деца и за възрастни ще продължат да се играят на силистренска сцена или в други селища. Съотношението между играните представления в Силистра и извън основната база в други селища е 70:30 в полза на представленията извън Силистра. Финансирането на театъра е основно от Министерството на културата.

До края на юли силистренските театрали са изиграли над 270 представления и са направили 3 куклени премиери. През 2017 г. има поставени две нови драматични и три куклени пиеси. Играни са 366 представления пред 21 000 зрители. Приходите възлизат на 74 000 лева. Към момента в репертоарния „портфейл“ на театъра има 31 драматични и куклени заглавия.

Все пак оптимистичен полъх за силистренската сцена бе назначаването на две млади актриси от авторитетната театрална школа на Нов български университет. Стефани Алдимирова и Илияна Крушева веднага влязоха в роли от последната куклена премиера „Сърдитият заек“.

5 thoughts on “Трагично е финансовото състояние на Театъра, но сцената е жива

 1. Сградите на театъра и младежки дом плачат за ремонт от години и от години нехайството на управляващите града ни е видно.Не може само да се снимате за щяло и нещяло и да си правите ПР,вземете и свършете нещо за хората.Галерията и музеите се обслужват от 7-8 човека,а доколкото знам театъра от един,няма даже чистачки.Срамота!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 1

 2. Много нещо се върши през последните години за хората – щентралният площад , Дунавска градина , площад Албена , газификация , воден цикъл , Симеон велики …
  Предишният кмет Андонов изкара 12 години в общината само с приказки за мост и газ и само раздаваше парцели на близки и познати …

  Палец нагоре 3 Палец надолу 5

  1. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
   – по-проект трябваше да се изгради рампа за хора с увреждания към театъра – Няма изградена.
   – Дунавската градина – след ремонта пак ремонт.
   – площад Албена – ремонт на ремонта – пропадане на бетоновите алеи, пропадане на платното в кръговото на изхода към бул.Македония, отводнителната решетка на входа на ОМВ по-високо от пътното плътно и при по обилен дъжд аквапланинг.
   – Воден цикъл и Симеон Велики – един и същ изпълнител /аромата на водния цикъл се усеща из града/ как ли ще бъде със Симеон Велики

   Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 3. селистра от ден на ден…. все по зле става….. кмета и областния не могат да решат проблема с тир трафика….. иначе някакви супер малоумни мегаломански проекти…. сменяне на плочки…. сменяне на тръби…
  ; )
  а темата за моста…. кога ще я запеят…. пред другия мандат ли…

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.