Традиционно забраниха къпането навсякъде

Забранено е къпането в река Дунав, езера, напоителни канали, язовири и други водни площи на територията на община Силистра, които не са наблюдавани от специалисти по водно спасяване, и не са пригодени специално за това, съобщиха от Общината.

За да се предотвратят фатални инциденти кметът д-р Юлиян Найденов издаде нарочна заповед. Собствениците и наемателите на язовири и други открити водни площи са длъжни незабавно да поставят обозначителни знаци и табели с указания, че къпането е забранено, както и да упражняват контрол за спазване на забраната. Предстои извършването на преглед на водните обекти, а контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-кмета „Хуманитарни дейности” Денка Михайлова и петчленната Общинска комисия по водно спасяване, чийто председател е тя.

Нейните членове имат право да съставят актове за неизпълнение на заповедта. Какво е нейното финансово изражение, обаче, никъде не е посочено. Не е ясно и как точно ще стане санкционирането на нарушителите. Стотици силистренци посещават импровизираните плажове край «Поларис» и в източната част на дунавското крайбрежие в града.

Така на практика само градските басейни могат да се посещават в знойните летни месеци. Известните на всички басейни и прилежащи площи в Дунавския парк имат капацитет за около 1200 души.