Трима иманяри арестуваха граничарите при акция „Пандора 3“

Три досъдебни производства, свързани с престъпления с културно-исторически ценности, ръководи Окръжната прокуратура в Силистра, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна. Производствата са били образувани след проведена полицейска операция „Пандора 3“ на Граничното полицейско управление на територията на три села в Силистренска област – Брадвари, Търновци и Воден.

На 26 октомври при претърсване в къща в село Брадвари са открити металдетектор, 5 монети, пръстен и два метални предмета със старинен вид с патина от времето върху тях. В същия дом граничарите намират и четири боеприпаса, за които притежателят им няма разрешително за съхранение. За незаконното държане на боеприпасите е образувано друго досъдебно производство.

Три дни по-късно, на 29 октомври, в село Търновци в частен дом са намерени самоделен и фабричен металдетектор, 73 монети с различна форма и старинен вид, 2 пръстена и фибула, които по състоянието си приличат на културно-исторически ценности.

От къща в село Водно са открити и иззети също два металдетектора със слушалки, уред за откриване на метал, 21 монети от различен метал и форма, фибула, четири старинни върха на стрели, керамична лула, както и 24 метални предмета с различни форми и големини.

Досъдебните производства се водят за изготвяне, държане и укриване на предмети и оръдия, за които се знае, че са предназначени за търсене, съхранение или пренасяне на археологически обекти. По закон всеки, който открие културна ценност и в продължение на 7 дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 500 до 3000 лева.

Окръжната прокуратура в Силистра е назначила експертизи по намерените на трите адреса културно-исторически ценности. Предстои да бъдат привлечени като обвиняеми трима човека. Действията по разследването продължават.