Трима са новите заразени с коронавирус в Силистренско, чака се увеличение след тържества и сватби

За три нови случая в област Силистра с положителна проба за коронавирус съобщи Единният информационен портал. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че става дума за мъже от община Силистра и от Нова Черна /в селото за трети път има проява на вируса/. Третият болен е жена от село Искра, отишла за преглед по друга причина в болница във Варна, където е установено заразяването, поради което пациентката е оставена на лечение.

Добрата новина е, че са отрицателни всичките около 50 проби, взети сред персонала в силистренската болница. Като тревожен се определя „темпът“ на проява на вируса в областта, но засега тенденцията е предимно в домашни огнища със сравнително малък брой хора /най-често по 1-2 случая в огнище, рядко по 3-4/.

Неблагоприятни са очакванията в близко бъдеще, предвид преминали наскоро тържества в различни общности, както и мащабни сватби в някои населени места с участието на завърнали се от чужбина роднини и приятели на празнуващите фамилии.

Препоръката на Здравната инспекцията е да продължи социалната дистанция, дезинфекцията и самодисциплината, за да се ограничи евентуалното разпространение в област Силистра на вирусната инфекция.