Трима силистренци станаха младите европейци на 2014 година

За втора поредна година Областният информационен център /ОИЦ/ в Силистра определи след конкурс и награди младите европейци


За втора поредна година Областният информационен център /ОИЦ/ в Силистра определи след конкурс и награди младите европейци от дунавския град, като домакин на тазгодишната церемония бе местната община.
„През миналата година ученици трябваше да изготвят презентация на тема „Какво е Европа за мен?“, а тази година младежи от 17 до 21 години се състезаваха в националния конкурс под надслов: „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти“, който се проведе от мрежата от центровете в България“, припомниха от ОИЦ-Силистра. Идеята на организаторите бе да информира младите хора за възможностите, които ще предоставят европейските фондове през периода 2014-2020, както и да ги научи как да подготвят своето проектно предложение, така че да е съобразено с изискванията за получаване на европейско финансиране, подчертаха оттам. „Подобни инициативи създават креативни, мислещи млади хора и са насочени към възпитаване на едно младо поколение, подготвено за успешно осъществяване на своите идеи, формират проектно мислене, така необходимо за постигане на поставените цели“, допълват експертите от ОИЦ.
Общо трима младежи са подадли свои конкурсни разработки, свързани с подобряване на условията на живот в областта и съобразени с възможностите за финансиране на проекти през Новия програмен период до 2020 г. Тричленна комисия е класирала получените предложения след оценяване в два етапа – критерии за административна допустимост и техническо-финансова оценка, а наградите връчи зам. кметът на Силистра Денка Михайлова.

Наградените:

І-во място
Пресияна Николова Пенчева, ученичка в ПГСУАУ „Атанас Буров“ гр. Силистра. Проект: „Защитена зона „Сребърна“ – лаборатория и класна стая“

ІІ-ро място:
Пламена Владимирова Солакова, студентка в Париж. Проект: „Не бъди безразлична, това може да си ти!“

ІІІ-то място:
Иван Красимиров Александров, ученик в ПГМТ „Владимир Комаров“. Проект: „ЕКОДВОР–2“.

Класираният на първо място кандидат бе обявен за регионален победител в конкурса за младежки проекти и получи голямата награда – електронен четец, а проектът продължава надпреварата в националния етап, където ще се състезават всички отличени от регионалните кръгове. Заключителното събитие ще се проведе в Гранитна зала на Министерски съвет на 30 юни, когато ще бъде обявен и големият победител.
С участието си в конкурса за младежки проекти, тримата кандидати заслужено ще носят званието „Млад европеец на 2014 г.“. Победителите получиха плакети и грамоти за своите постижения, а отправените пожелания бяха за успехи при реализиране на бъдещите им проекти.