Три дни виртуози с китари ще свирят в Силистра

Силистра от днес е домакин на Фестивал на китарата „Дунавски струни“. Според художествения директор на фестивала, негов организатор и ръководител на Сдружение „Дунавски струни“ Виктория Цветкова във фестивала ще участват повече от 40 китаристи от пет български области.

Проявата се провежда с подкрепата на община Силистра. Ще гостува известният музикант Иван Лечев. Фестивалът е с конкурсен характер в два раздела – класическа и електрическа китара. В раздела за класическа китара участниците са разделени в три възрастови групи – до 11, до 15 и до 19 години, а за електрическа китара – до 19 и над 19 години. В двете журита личат имената на китаристи като Цветан Недялков, Петър Койчев, Бисер Иванов, Боян Дойчев, Николай Михайлов и Виктория Цветкова.

Освен конкурсната програма са предвидени четири концерта – на лауреатите и на водещи китаристи. Като съпътстващи събития за участниците са организирани разходки с лодка по Дунав и посещения на туристически обекти в района.

„Искаме да раздвижим през лятото малкия град, да го популяризираме и да направим нещо интересно за развитието на децата“, заяви на пресконференция с кмета д-р Юлиян Найденов Виктория Цветкова. Водещите китаристи Боян Дойчев и Николай Михайлов заедно с Цветан Недялков ще проведат майсторски класове, съобщи Цветкова.

Д-р Найденов пожела на конкурса „Дунавски струни“ да се превърне в традиционен и благодари на организаторите, спонсорите и участниците за готовността да направят фестивала ежегоден и с международно участие.

„Фестивалът „Дунавски струни“ е част от събитията, посветени на Деня на Дунав – 29 юни. Събитието ще бъде открито в залата на община Силистра на 22 юни от 19,00 ч. с концерт на „Акустик трио 3000“. На следващия ден пак там от 10,00 ч. ще е конкурсната програма за изпълнение на електрическа китара. Концертите в Зала 13 на Художествената галерия започнат от 19,00 ч. и в 22,00 ч. в пиано бар „Артистик“ ще е концертът на наградените. На 24 юни ще е конкурсът за класическа китара, а вечерта в галерията ще е концертът на победителите.