Три дни в Сребърна почитаха Свети Трифон Зарезан

Три дни по традиция празнуваха Трифон Зарезан в село Сребърна. В навечерието, на 12 февруари се проведе конкурсът за най-добри домашни вина. Своя майсторлък като лозари и производители мериха 18 участника, представили на журито 26 вина. В раздела бяло вино първо, второ и трето място заеха съответно Веселин Дяков, Валентин Симов и Никола Петков. При розето Диян Добрев грабна първите две места, а трети стана Никола Петков. При най-важните – червените вина първенец стана кметът на Сребърна Георги Иванов, а подгласници му бяха Димитрина Симова и Неделчо Кръстев.

На следващия ден „пробно“ зарязване на лозята, заедно с репетиция на целия ритуал направиха стопаните-самодейци. Трябваше да се проверят ножиците дали режат, калта стига ли до коленете, има ли достатъчно вино и мезе за празника.

Навръх Деня на Свети Трифон Зарезан най-достойните самодейци на читалище „Възраждане 1940“ с шествие с акордеон, тематични песни, менци с вино, китки кокичета и ножица като бръсначи преминаха през селото на път към 300-декаровите лозови масиви.

Особеното на ритуала в Сребърна е, че освен поливането с вино на първия зарязан чукан, на лозата се връзва китка с бръшлян, за да расте и се увива тя като него, чемшир, за да бъдат зърната по чепките колкото листата му и кокичета, за да бъдат ранобудни стопаните като първото цъфнало цвете за годината.

След ритуала около 50 сребърци седнаха на празнична софра в читалището и си спретнаха богата домашна трапеза, увенчана по традиция с печена кокошка.

Древният празник се проведе във всички села на Крайдунавска Добруджа. Въпреки делничния ден хората намериха време да излязат сред лозята и да спазят народната традиция. Тези, които предпочетоха любовния празник не останаха по-назад и също намериха начин да го отпразнуват. Неусетно след първите чашки вино почитателите на двамата светци намериха допирни точки в честванията и в късния следобед Трифон и Валентин „си стиснаха ръцете”.

1957 г. в. „Силистренска трибуна“:

„По инициатива на партийната организация, земеделската дружба, управителния съвет на ТКЗС и селсъвета на 14 т.м. кооператорите от с. Гарван организирано отидоха на кооперативното лозе, където по стара народна традиция зарязаха първата лоза. И на отиване, и на връщане групата мина с песни и хора през селото. Седемдесетгодишният кооператор Йордан Киров се провикна с възхищение: „Браво, бе, момчета, така трябва, днешната власт уважава и стария празник Зарезан”. Вечерта в салона на селсъвета зарезанската веселба продължи до късно“.