Три дни Дулово ще раздава безплатно наденички и пелин, в Силистра – нищо

Горещи наденички и пенлив пелин ще раздава безплатно община Дулово от 21 до 23 декември в центъра на града от 16,00 до 18,00 ч., съобщи пресцентърът й. Инициативата била лично на кмета д-р Юксел Ахмед, решил да зарадва съгражданите си в навечерието на коледно-новогодишните празници.

От утре до четвъртък, включително, за пръв път в Дулово ще се проведе и Коледен базар. Организатори са община Дулово и читалище “Никола Вапцаров“, които са съгласували провеждането на базара с РЗИ.

Участници, с богат избор на подаръци са творци от Дулово, детските градини „Щастливо детство“ и „Мир“, дуловската професионална гимназия, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Черник, читалищата „Бялата лястовица – 2018“ и „Никола Вапцаров – 1895“. Всеки от участниците има кауза, която жителите и гостите на града могат финансово да подкрепят. Подготвени са още фотокът, хубава музика, работилница за коледни украси, коледен бар с греяно вино и горещ шоколад.

След като чуха новината силистренци искрено завидяха на дуловчани за общинското им ръководство. В т.н. „областен център“ отдавна липсват организирани коледни базари, тържества, а за безплатни инициативи никой не си и помисля. За последно преди 7-8 години търговец от Добрич се опита да отвори шатра с греяно вино и скара, но на третия ден я сгъна и си замина. Местната общинска управа му поискала непосилна такса за десетината дни, в които жителите да усетят коледния дух. Коронавирусната пандемия допълнително даде оправдания за непровеждането на много традиционни в близките години събития от културния календар. Как в съседните общини успяват да си правят празниците и тържествата, да не би там вирусът да е по-слаб, коментират силистренци.

Порочна стана практиката от година и половина всичко да се провежда онлайн. През джиесемите ли ще посрещнем Новата година, ами ако спре интернетът…