Три дни Силистра бе столица на китарното изкуство

Завърши второто издание на китарния фестивал „Дунавски струни” в Силистра. Проявата се проведe в два отдела – за електрическа и класическа китара с участието на почти 50 музиканти. В отдела за електрическа китара първото място спечели Станислав Михайлов от Добрич.

Разделът за класическа китара бе разделен в три възрастови категории за музикални школи и музикални училища. В групите за школи първите места спечелиха Николай Кинджаков и Михаил Илиев от Силистра в първата възрастова група. Във втората възрастова група за детски музикални школи първото място завоюва Валери Станев от Варна, а в третата група – Александър Събев от Силистра. В първата група за музикални училища бяха присъдени две първи места за Самуел Соломон от София и за Виктор Василев от Плевен. Във втората група на първо място се класира Биляна Лазарова от Плевен, която спечели и Голямата награда на конкурса – професионална китара, произведена от фирма „Кремона”. В третата група за музикални училища на първо място е Даниел Иванов от София.

В двете журита личат имената на Цветан Недялков, Веселин Койчев и Детелин Йосифов за електрическа китара и Барко Багески – Македония, Виктория Цветкова, Цветан Андреев, Боян Дойчев и Николай Михайлов – за класическа.

Фестивалът се проведе с подкрепата на община Силистра. Представени бяха концерти на лауреатите и на известни изпълнители и състави.