Три дни Силистра е столица на младите певчески таланти

17-годишният Александър Петров от Добрич изпя първата песен в стартиралия в Силистра Първи конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди“. Организатори на проявата са община Силистра и „Сенс мюзик – Йордан Марков“.

Според регламента конкурсът се провежда в две категории – за индивидуални изпълнители и за дуети, триа и вокални формации, съобщи певецът Йордан Марков. В първата категория участват изпълнители от пет възрастови групи. Втората категория е разделена на две възрастови групи – до 12 години и до 18 години. Участниците в двете категории и във всички възрастови групи изпълняват две песни с продължителност не повече от 3.50 минути. Първата песен трябва да е на български език и от български автори, а втората песен е по избор на участника. За участие са се записали над 100 певци, индивидуални и в творчески колективи.

Една от целите на конкурса е развитие и подпомагане на творчески надарени деца и талантливи млади хора. Председател на журито е известната българска певица Тони Димитрова. Членове са композиторът Светослав Лобошки, журналистът Николай Текелиев, музикалният педагог и директор на международния конкурс „Речни ноти“ в Тутракан Доротея Бальовска, певицата Мартина Иванова и Драгомир Драганов, който е и водещ на конкурса.

Носителят на „Гран при“ получава грамота и специално изработена статуетка. Лауреатите от първо до трето място получават грамота и специално изработена статуетка. Дипломантите от четвърто до шесто място се отличават с диплом за постижение. Предвидени са награди от кмета на Силистра – специална награда, от спонсори, за вокален педагог, за най-малък участник, за атрактивно представяне, за най-добро изпълнение на българска песен. Учредена е награда и от Министерството на културата, която ще се връчва ежегодно, какъвто ще бъде и конкурсът.