Три юбилея отпразнува пазителят на традициите Мария Христова

В тържествена обстановка известната силистренска самодейка Мария Христова отпразнува 75-годишен юбилей. Носителят на наградата „За граждански принос към община Силистра“ за 2016 г. отбеляза и два творчески юбилея – 65 години откак се изявява на самодейната сцена и 30 години като член на Групата за автентичен фолклор „Добруджа“ при читалище „Доростол 1870“.

Майката на двама сина и баба на 4 внуци получи поздравите и подаръците на местната и държавна власти, на културни институции, читалища, на много приятели и колеги. Лично кметът д-р Юлиян Найденов и екипът му уважиха стилния банкет в силистренско заведение. Специално поздравление имаше и от офиса на областната структура на ГЕРБ Силистра с областен координатор Тодор Тодоров.

В разгара на празненството бяха споменати стари събития от годините когато юбилярката е прохождала във фолклорното изкуство в родния Алфатар. Родът откъм страната на майката е попски, а вуйчото е професор. Над 50 учители са излезли от този род, пръснати по различни краища в България.

Мария Христова е родена на 8 февруари 1943 г. в Алфатар и през живота си преминава през различни трудови постове. Започва като полевъдка в бившето алфатарско ТКЗС, работила е като помощник медицинска сестра и детегледачка. Била е за пример и в предприятията „Свежест“ и „Камъшит“ където има дългогодишен трудов стаж. Тя е награждавана от министъра на търговията със Златна значка.

Но най на сърце за Мария си остават добруджанските песни, танци и обичаи. Творческия си път започва преди 65 години в Народно читалище „Йордан Йовков” в град Алфатар. Много от фолклорните шедьоври 10-годишното момиче научава от баба си, а методическа помощ й оказва съгражданката й Мария Димитрова. През целия си живот Мария Христова посещава различни читалищни самодейни състави и формации. Безброй са участията й в национални и местни прегледи, фестивали и конкурси, а спечелените трофеи се измерват в килограми. Творческата енергия на Мария Христова, нейният позитивизъм и постоянство будят възхищение. Няма събитие, за което тя да не е приготвила погача или песен. Мария Христова е будител за поколенията в сферата на фолклора, традициите и човеколюбието.

От четвъртвек Мария Христова е и ръководител на Група „Добруджа“, която наесен ще отбележи своя 30-годишен юбилей от създаването. Когато преди 20 години излиза на пенсия, Мария отдава цялото си време и сили на Групата за автентичен фолклор. Само тя си знае колко прага е изтъркала и колко фирми е обиколила, за да търси финансово съпричастие в организирането и провеждането на участия в едно или друго събитие от фолклорния календар на страната.