Тутраканските „маман” се съгласиха да бъдат предадени на белгийските власти

Днес пред Силистренския окръжен съд Стефка Йорданова на 76 години и 49-годишната Светла Захариева се съгласиха доброволно да бъдат предадени на белгийските власти след тяхната Европейска заповед за арест.

Те не се признават за виновни и решението им е жест на сътрудничество в предстоящите съдебни дела в Кралство Белгия. Там двете жителки на Тутракан са обвинени в участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия. Доброволното им екстрадиране дава възможност на следствените органи в Белгия да предявят към българките и други обвинения, различни от описаните в Европейската заповед за арест, обясни защитникът им.

Подопечните му имат тридневен срок да оттеглят решението си и ако го направят ще има ново заседание на Окръжния съд в Силистра с нов съдебен състав, чийто вердикт ще бъде окончателен. От 15 до 20 години е наказанието за подобни обвинения в Белгия, коментираха юристи. В България наказанието е със същите параметри.

В Европейската заповед за арест се посочва, че сънародничките ни заставяли всяка жена да им предоставя не само фиксираната сума от 50 евро за 1 работна смяна, но и комисионни за всеки курс. Белгийските власти са записали в ЕЗА, че тези пари не се декларирани в кралството, а се инвестирали в България. Със заплахи нашенките принуждавали жените да поемат повече работа. При тази схема събирали от 120 до 160 евро на ден. След сигнали, подадени от потърпевшите, тамошните власти следили продължително време действията на българките. Те пренасяли парите у нас най-често в брой.