Тютюнопроизводителите отново се готвят за протест

Dulovo tutun (33)
През март тютюнопроизводителите от Североизтока се събраха в Дулово, за да защитят „Булгартабак”

Отново има проблеми с изплащането на предадения тютюн от реколта 2015 г. Във връзка с множеството сигнали за неизплатени средства от търговските дружества Националната асоциация на тютюнопроизводителите свиква спешно заседание на Управителния съвет на 1 август, съобщи пред централни медии председателят на асоциацията Цветан Филев. По думите му най-голям брой сигнали са постъпили от стопани от общините Силистра, Дулово, Тутракан и Главиница и Ветово.

Филев подчерта, че вече има десетки оплаквания от страна на тютюнопроизводители заради неизплатени тютюни от страна на търговците, които са им изкупили преди 4-5 месеца тютюневата суровина от реколта 2015 г. До краен предел е изчерпано търпението на тютюнопроизводителите, категоричен е Филев. По думите му не е изключено асоциацията да вземе решение за бъдещи протестни действия, които ще бъдат насочени срещу некоректните и нелоялните търговски фирми, които забавят плащанията с месеци.

Четири са фирмите, които дължат пари на производителите от региона. Две от тях – най-голямата българска и гръцка фирма, започнаха разплащането в средата на миналата седмица, уточни Филев. Той разкри, че другите две фирми, които са със седалища в Исперих и Първомай, все още не са направили подобни постъпки.