Тютюнопроизводителите поискаха и намаляване на осигуровките

Около 500 тютюнопроизводители от 5 области в Североизточна България се събраха днес в центъра на Дулово, Силистренско, за поредни

Около 500 тютюнопроизводители от 5 области в Североизточна България се събраха днес в центъра на Дулово, Силистренско, за поредния си мирен протест. Те отново поискаха незабвано изплащане на обещаните 116 млн. лева премии за миналогодишната реколта, според подписано споразумение със земеделското министерство, както и намаляването на осигуровките за всички земеделци, които на този етап били непосилни за тях. Единственият политик, уважил недоволството на тютюнопроизводителите, бе депутатът от ДПС Камен Костадинов, който изгледа митинга сред хората, встрани от протестиращите. „ДПС не е инициатор на този протест, но принципно ние го подкрепяме, тези пари ще могат да се получат най-рано след средата на юли, след като мине актуализацията на бюджета“, обясни пред медиите Костадинов.
Преди началото на протеста стана ясно, че предвидените поетапни гладни стачки на селскостапонските труженици няма да започнат от Дулово. „Общината ни разреши само за протеста, но не и за гладна стачка, ще я започнем от друга община, ако не ни платят парите“, закани се председателят на сдружението от силистренското село Листец Фикрет Бекир. Кметът на Дулово Гюнер Рамиз пък отвърна, че на бюрото му е имало само молба за протест, но не и за гладна стачка.
„Такова чудо никога не е било при предишните правителства, може и да са се забавяли парите, но винаги са се изплащали“, заяви Мария Илиева от Тервел. Светослав Петров, също производител от Тервел, пък призна, че отдавна е изгубил вяра в сегашното правителство. „За тях България е София, разчитам единствено на тютюна, за да си изуча децата, защото не искам да остават със средно образование“, призна той.
Протестиращите нападнаха и председателката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, като й препоръчаха да започне работа в полицията, а не в парламента. Те предложиха още „Булгартабак“ да започне да купува само български тютюн и да произвежда само български цигари.