Укрепват свлачище в Силистра с пари от европрограма

Община Силистра ще получи безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Регионално развитие” за укрепване на свлачището

Община Силистра ще получи безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Регионално развитие” за укрепване на свлачището по ул. „Тимок“, съобщи днес зам.-кметът Веселин Андреев… „За тази цел проектът бе внесен в МРРБ в началото на годината, като той е разработен на базата на последното инженерно-геоложко  проучване на обекта, направено от „Геозащита Плевен” ЕООД“, обясни Андреев.
Според него, становището на специалистите е, че деформираният участък е около 35 метра, като съществувала реална опасност да бъде прекъснат пътя и да се разруши жилищна сграда в частен имот, където пропадането е 30 см спрямо улицата. Свлачището е причинено от неукрепен стръмен откос и от концентриран отток на повърхностни води, са записали още в експертната си оценка специалистите.
За овладяване на ерозионно-свлачищния процес и за избягване на по-големи щети общината е поискала 370, 984 лева, но ще получи 97 на сто от сумата. Останалите 3 % е съфинансиране от общинския бюджет.  Финансовият договор между МРРБ и община Силистра ще бъде подписан на 25 юни, допълни Андреев.