; Уникално! Ученици побраха Възрожденска България на 3,5 кв. метра | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Уникално! Ученици побраха Възрожденска България на 3,5 кв. метра

Уникална 3D„карта” на българската архитектура през Възраждането сътвориха ученици от дуловските основни училища „Св. Св. Кирил и Методий” в село Черник и „Д-р Петър Берон” в Чернолик. Върху площ от 3,5 квадратни метра са побрани над 10 макета на сгради, символи в българската история.

Характерна копривщенска къща с 36 прозореца, църквата „Св. Георги” в Кюстендил, Часовниковата кула от Трявна, старопланинска воденица, възрожденски уличка на занаятите и училище. В архитектурния комплекс са намерили място и Калъчевият мост от Копрившица, където е гръмнала първата пушка на Априлското въстание и буйната река Тополница под него. Като излязъл от филм или картина на старите майстори, шедьовърът привлича погледите и няма как да не се спреш и да го разгледаш отблизо.

Осем месеца по възстановката са се трудили 30 деца от двете основни училища в Дуловско, използвайки само природни материали. Десетки часове неуморен труд, хиляди малки детайли от дърво, шишарки, картон, гипс, камъчета, различни видове лепила и бои, но най-много всеотдайност, търпение и постоянство, са дали малките възпитаници на известния в Силистренско педагог Сечкин Хаджъсюлюш, известен в средите художник с творби по целия свят.

Малките творци със златни ръце са членове на двата кръжока по изобразително изкуство „Букет” и „Нюанси”, ръководени от Сечкин Хаджъсюлюш. Благодарение на проекта „Твоят час” в двете извънкласни форми на обучение свободното си време осмислят общо 42 талантливи ученици от първи до осми клас.

В сряда те и любимият им преподавател откриха втората си обща изложба в Художествената галерия в Силистра. Около 110 творби в различни техники на изобразителното изкуство предлагат впечатляват с майсторството си и непринудената детска фантазия. Освен традиционните изразни средства като маслото и акварела младите художници са използвали и акрилни бои, рисуване на стъкло, текстил, дърво и керамика. На бижутата от полимерна глина и квилинг-техниките биха завидели и професионални художници.

Силистренските почитатели на изобразителното изкуство останаха изумени и възхитени от художествената стойност на някои от творбите. Умелото използване на всички видове материали в творческия процес бе придало на много експонати ювелирно качество, споделиха силистренски художници, посетили изложбата.

Затова напълно оправдани са думите на Сечкин Хаджъсюлюш – „Няма нищо случайно, всичко е закономерно и подредено! След много труд неминуемо следва и добър резултат”. А той не би бил възможен и без подкрепата на ръководството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и директора му Юксел Хамза, който повярвал в работата и културната стойност на извънкласната дейност, заяви преподавателят.

Уникалната красота на детското творчество може да се види в Художествената галерия до средата на юли.

1 Коментар по “Уникално! Ученици побраха Възрожденска България на 3,5 кв. метра”

 1. Дядо И каза:

  Браво,Юксел.
  Там,при теб,все нещо се прави.Така те зная и от Окорш и тук,където отдавна ръководиш това училище.А пишеш ли още?..
  Браво на Сечкин. Кога се е преместил от Паисиево при теб. Настойчив и трудолюбив човек е той.
  Радвам се за вас и децата-творци.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране