Утрешен именник спаси днес Богоявленския кръст от водите на Дунав

В навечерието на именния си ден 25-годишният Иван Цветков спаси Богоявленския кръст от водите на река Дунав в традиционния ритуал по повод Йордановден. Младият неженен мъж работи в чужбина, но през последните 7 години не е пропускал да участва в празника в родния си град. Иван пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината. По традиция Богоявленският кръст ще „пренощува“ в дома на спасителя си.

Въпреки студеното време и снеговалежа стотици жители на Силистра се събраха край брега на Дунав, за да станат съпричастни към православния празник. 10 смелчаци се хвърлиха след кръста, метнат във водата от Доростолския митрополит Амвросий. Той, областният управител Ивелин Статев и кметът на общината д-р Юлиян Найденов наградиха всички участници с финансови и предметни награди.

Светлият празник започна сутринта в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ с посрещане на Доростолския митрополит Амвросий. Той отслужи архиерейската Света Богоявленска литургия и извърши Великия Богоявленски водосвет в съслужение с градското духовенство. След тях от храма тръгна традиционното литийно шествие към брега на Дунав, където последва хвърлянето и спасяването на кръста.

Трима храбри мъже се хвърлиха в студения Дунав край Тутракан, а Иван Радев бе най-бърз в спасяването на кръста.

Утре своя празник ще отбележи православният храм „Свети Йоан Кръстител” в село Смилец. По местна традиция празникът включва и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев в селото по случай 171-годишнината от рождението на българския революционер, поет и публицист, в чиято чета са участвали и жители на селото.