Утре – венци за Международния ден на мира

С поднасяне на цветя пред паметника на „31-ви Силистренски полк – Железния“, в Силистра, утре ще бъде отбелязан Международният ден на мира. Общината организира кратка програма по този повод. Тя ще започне в 16,00 часа в град

С поднасяне на цветя пред паметника на „31-ви Силистренски полк – Железния“, в Силистра, утре ще бъде отбелязан Международният ден на мира. Общината организира кратка програма по този повод. Тя ще започне в 16,00 часа в градинката пред паметника. С послания за мир в програмата ще се включат ученици, възпитаници на Центъра за работа с деца, Градският духов оркестър, ветерани от Втората световна война. От общината в Силистра са поканили представители на политически и неправителствени организации, граждански сдружения, деца, младежи, родители, да се присъединят към отбелязването на Международния ден, посветен на мира на земята.
„Ако искаме да съградим мир, защо да не започнем с един ден мир” – това е едно от посланията на Нийл Буне, постоянен координатор на ООН в България, разпространено във вербалната нота до всички власти у нас, насърчавайки ги да отбележат деня. С резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г. се определя деня да се отбелязва на 21 септември като ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие, призовават се всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден. До 2001 г. Международният ден на мира се отбелязва през третия вторник от м. септември съгласно резолюция 36/67 на Общото събрание на ООН от 1981 г., в която поддържането на мира на международно и на национално равнище се определя като главна цел на ООН в съответствие с Устава на ООН и се определя специален ден за отбелязване и укрепване сред всички нации и народи на идеалите на мира. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г. Според организаторите, по време на Деня на мира ще се отпразнува и Денят на българската независимост – 22 септември. За националния празник не били предвидени мероприятия.
Междувременно стана известно, че дни преди един от най-големите празници на Силистра – 1 октомври, освобождението на града ни от румънска окупация, в ход е подготовката за посрещането му. От общинската администрация съобщиха, че се уточнява поредицата от прояви, като дати, часове и участници. Изложби и концерти ще бъдат посветени на 70-годишнината от събитието, споделиха предварителна информация организаторите.
Продължава събирането на материали, участващи в конкурса „Съхранена памет” за записан автентичен разказ или спомен, свързани с възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 година. Секретарят на Регионалната комисия на Националния дарителски фонд „13 века България” Цветана Цанова увери, че вече са известни първите участници, а други са заявили намеренията си и обработват текстовете.
Алексей МИНЕВ

Джон Ленън