Утре и силистренските семейни лекари ще протестират ефективно

 

От утре коридорите на силистренската поликлиника може да опустеят поради протеста на семейните лекари
От утре коридорите на силистренската поликлиника може да опустеят поради протеста на семейните лекари

Джипитата са крайно недостатъчни в областта, продължават да работят 75-80-годишни лекари

Най-вероятно един час утре пред Диагностично-консултативния центар /поликлиниката/ ще протестират ефективно семейните лекари в Силистренско, заяви председателят на Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра д-р Стелиана Величкова.

В ранния следобед днес в извънработно време стартира събранието на семейните лекари от областта. Общото събрание реши утре ефективният протест да е от 11,00 до 12,00 ч.

Така в третия ден на общонационалния протест, към него се включват и джипитата от Крайдунавска Добруджа. И те като колегите си от страната изразяват недоволство срещу Рамковия договор и срещу наложените корекции в него. Лекарите протестират заради нормативния хаос, при който трябва да работят и честите промени в условията му. Безсмислиците и заблуждаването на пациентите, както и честата смяна на правилата не са реформа, а задълбочаване на проблемите, смята д-р Величкова. Тя заяви, че никой не може да каже докога ще продължат протестите. Много от пациентите изявили готовност също да се включат в протеста, защото разбирали, че се борят всъщност за техните права.

Днес семейните лекари трябваше да осигурят неотложната помощ чрез съответните кабинети в Силистра, Дулово и Тутракан. Предупреждения за готвените действия трябваше да получат директорите на Здравната каса и Регионалната здравна инспекция. Парадоксално, но се оказа, че протестът почти няма да бъде усетен по селата, където лекарите ще бъдат по работните си места, защото кабинети за неотложна помощ няма.

Към момента в Силистренско работят 57 семейни лекари, което е крайно недостатъчно, сподели д-р Величкова. Само допреди 2-3 години те бяха 67 и пак не достигаха. Почти 60 години е средната им възраст, като има доктори на по 75-80 години, които продължават да практикуват, но доколко те са ефективни, сама си зададе риторичния въпрос председателят на здравното съсловие.

Dimitar Ignatov (3)Хирургът д-р Димитър Игнатов: Системата е развалена, трака и чука

Според известния дългогодишен хирург д-р Димитър Игнатов, почетен гражданин на Силистра за 2015 г., колегите му с основание излизат на протест.

Освен недостигащите направления за специалисти, заплащането на труда им не е по остойностяване на дейността, а и често закъснявало. Хората негодували и накрая докторът излизал виновен. „Уж обещават да дадат, но нищо не дават”, заяви д-р Игнатов.

Не е и нормално, обаче някои семейни лекари да са с по много хиляди пациенти в листата си. Въпреки законовите разпоредби някои лекари не наемали помощници и обикаляли селата за по 1-2 часа.

6 thoughts on “Утре и силистренските семейни лекари ще протестират ефективно

 1. Та те са си в постоянен платен отпуск , колко от тях работят както трябва и преглеждат пациенти? Системата е отвратителна , но и личните лекари мислят единствено за собственото си спокойствие и финансово благополучие. И ненормалния Москов няма да успее да ги накара да си вършат работата.

  Палец нагоре 19 Палец надолу 2

  1. Преди година снимах две лекарки , излязоха от месарския магазин до поликлиниката с белите си халати в работно време
   Точно това им казах , че не може да обикалят в работно време по магазините и после да излизат да стачкуват за повече права

   Палец нагоре 11 Палец надолу 3

 2. Откакто лекарите станаха ЕТ – еднолични търговци, аз вече не се чувствам пациент, а клиент. А и те повечето така се държат с хората – не като с пациенти, а като към клиенти, който дава парички е желан, който не – вън от магазина и лошо отношение(слава богу рядко ми се налага да влизам в техните търговски заведения). Та между профилактичен преглед за здравето на човека и годишен технически преглед на автомобила няма голяма разлика, и в двата случая само ти вземат дължимото. Скоро очаквам Москов да издаде заповед за задължителен стикер, който да се лепи на челото на хората, че са преминали профилактичен преглед, а който не е минал такъв, с полиция да му се вземат пръстови отпечатъци и да му се обясни, че това е демокрацията за, която всички мечтаха…

  Палец нагоре 12 Палец надолу 2

  1. Чудя се. Всяка година увеличават с десетки и стотици милиони бюджета на здравеопазването и всяка година парите не достигат. При това населението чувствително намалява. Къде потъват тия пари.
   Отидеш на преглед-даваш пари. Отедеш не отидеш на преглед през цялата година8 дай боже всекиму да не му се налага/ той -лекарят взема ежемесечно определена сума заради теб,защото се водиш при него като личен лекар.
   А колко други суми вземат някои от тях ей така тайничко. Що да правят хората заради оздравяването на близките си са готови и хапката си да дадат.
   Не е така в много други сектори. там си получаваш келевата заплатица и толкова.

   Прочие за какво точно стачкуват лекарите. Никой не изяснява точно какво искат. Нито по телевизията,нито по радиото,нито в пресата.
   Стачкуват. Юрош…

   Палец нагоре 7 Палец надолу 1

 3. Писмо от един общопрактикуващ лекар до пациентите
  („откраднато“ от нета)
  Да ви разкажа, защото дори не подозирате, драги пациенти, как ще да протича по новому прегледа при нас, семейните лекари от първи април 2016! Влизате с предварително записан час, задължително, вероятно в листа на чакащите! Слагате си пръстчето на „идентификатора“, безплатно, но да е чисто и измито, защото често не „захапва“ и чакаме да се свържем със Касата, за да Ви „автентифицираме“ дали сте баба Гуна или баба Вуна? Може да отнеме и 10 мин., а ако няма интернет – няма преглед! Питайте министъра какво значи тази нова българска дума „автентификация“, той я измисли! След това Ви откриваме в списъка на пациентите, които имат пръстов отпечатък за сверка в НЗОК, а ако нямате… След това проверяваме дали сте осигурени и ако сте – започва прегледа минимум 15 минути. В тези минути трябва да ви прегледаме, насочим за изследвания или консултации, да ви изпишем лекарства и т.н. Разпечатваме ви всички бумаги и започва събиране на автографи от пациента – първо се подписвате за прегледа, после лекарят трябва да ви обясни всичко за лекарствата от състав до странични действия и да се подпишете ВТОРИ ПЪТ, че сте информирани. Трябва да изчакате, да ви изчетем списъка с цените на лекарствата, кое колко струва и кое е най- евтиното! и ТРЕТИ път да се подпишете. Ако, недай Боже, сте толкова зле, че вече сте за болнично лечение, ви издаваме направление за болница и пишем поне 5 минути мотиви в листа и пак се подписвате, а също и при отказ – за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ! Тези стъпки са задължителни, защото иначе лекарят ще бъде глобен минимум 400 лева, защото липсата на ВСЕКИ един подпис се санкционира.
  Плащате си потребителската такса, ако изобщо дължите такава и излизате вероятно с мисълта повече НИКОГА да не стъпите в лекарски кабинет и да си позволите да боледувате!
  Благодарение на протестите ни, засега „автентификаторът“ при нас се отлага за 2017 г., но остава за болниците и другите лечебни заведения!!! Струва около 300 лева и не се поема от Каса или Министерство, а от лечебното заведение! Отделно от това трябва да си купим подвижни „автентификатори“ за домашни посещения, да плащаме за интернет, за техническа поддръжка, за потребителски софтуер, за биометричен контролер и прочие. Не ми е много ясно как ще „автентифицирам“ пеленачета, как ще удостоверявам дали са си платили здравните вноски през „автентификатора“ и прочие…
  И да знаете, въпреки че не сме поискали никакви допълнителни пари, ние, „семейните лекари“ (ОПЛ) сме „алчни за пари“ по думите на министъра Москов, който дори не си е направил труда да види, че нашият бюджет е само 180 млн.лв. от общо 3,204 млрд.лв. бюджет на НЗОК, което представлява 5,6% дял от общите приходи. И още нещо – лекарите в Спешната помощ получиха за 2016 г. около 170 млн.лв., а са само около 1 100 докато ние сме над 4 300 лекари. Ето и истинската причина д-р Кателиева да пише индивидуални декларации в защита на Петър Москов.
  А истината, драги пациенти е, че ние защитаваме вас и ако не ни подкрепите сега поне не ни се сърдете, когато се наложи да чакате, да се подписвате по 4 пъти на преглед и да бъдете подлагани на лимити и всякакъв друг вид административен тормоз.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 1

  1. Ако така добрите лекари,не правеха всячески опити за печалба,дори и с далавера,нямаше да се налага да се правят някакви реформи….А и в повечето развити държави редът е такъв-обаждаш се на личния лекар и той те записва…след месец ли,след два ли….както му е угодно-всичко останало е на спешната помощ…Това,което и тук сега,никъде го няма-Така,че-моля ви-не плачете-няма да ви съчувствам.Само ще ви питам…днес колко касови бележки чукнахте???

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.