Утре отново е петък 13-ти!

Kotka cernaУтре е третият петък 13-ти за настоящата 2015 г., предложила ни през февруари и март още две такива „фатални” дати. В случая това е и максимумът, защото, както отдавна е изчислено, петък 13-ти може да се прояви най-много до 3 пъти в една календарна година. Така беше и през 2012 г., още повече, че някои „предсказатели” я бяха обявили за поредния апокалипсис, който обаче, слава Богу, не се състоя.

Така ще бъде и през 2018 и 2026 г., когато пак ще имаме по три петъка 13-ти. Всички месеци, чийто първи ден е в неделя, имат петък 13-ти, срещан през другото време само веднъж или по два пъти годишно.

Страхът от числото 13 идва заради различни поверия в древността, но става масов след 13 октомври /петък/ 1307 г., когато започват гоненията срещу тамплиерите. Тогава по заповед на френския крал Филип Четвърти и на папа Климент Пети хиляди членове на ордена им биват арестувани и обвинени в ерес, содомия и какви ли не още престъпления. Те са подложени на ужасни мъчения, а после осъдени и екзекутирани, включително чрез изгарянето им на клада.

Така покрай въпросния петък и самото число 13 се натоварва с отрицателни нюанси, превръщайки се в нещо фатално и опасно, което непременно трябва да се избегне. Примерите са много, особено в наши дни, когато над 80% от небостъргачите се строят без 13-ти етаж. Подобно е положението и при „Формула 1”, където няма болид с №13, както няма писта с такъв номер и в доста от летищата. От друга страна е установено, че имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача /Jack the Ripper/, Джон Уейн Гейси /John Wayne Gacy/, Чарлс Менсън /Charles Manson/, Джефри Дамер /Jeffrey Dahmer/ и т.н.

Най-суеверните хора в петък 13-ти, ако имат възможност, се затварят по цял ден вкъщи, нищо не правят и никъде не излизат. Онези, които пък трябва да ходят на работа, са обзети от фобии и комплекси, постоянно треперейки да не им се случи нещо лошо. Най-добре е този ден да се обяви за неприсъствен, така че да няма уплашени и притеснени, коментират тукашните зевзеци.

Същевременно, дали се пада в петък или в друг ден, датата 13 ноември е обявена през 1998 г. за Световен ден на добротата. Затова не ритайте утре черните котки, дори да ви минават пътя…