Учениците на ОУ „Цанко Церковски“ в Средище отбелязаха Ромската нова година

Ромската Нова година отбелязаха ученици от ОУ „Цанко Церковски“ в село Средище. Възпитаниците на това училище, в което учат деца от българския, ромския, татарския и турския етнос, са създали в учебното заведение фолклорна група и изучават фолклор на етносите, за да научат повече за обичаите на своите връстници.

Вчера те сурвакаха пътуващите учители и направиха две сурвакници, окичени с пендари според местна ромска традиция, съобщи пом.-директорът на училището Румяна Стефанова. Другите сурвакници са според българската традиция, окичени с пуканки, люти чушки и семена. По думите на Румяна Стефанова на Нова година ромите следят с кой крак ще влезе в къщата първият гост. Ако стъпи с десния крак, през годината ще има здраве и берекет. Децата носят семена и ги разпръскват в къщите на селяните като символични засевки. Спазва се и сурвакарският обичай с характерно наричане: „Тракат, тракат каруците, /пеят за Василица. /Василица дойде, /да даде Господ здраве и берекет“.

Неизвестна досега коледарска молитва откри и възстановиха наскоро ученици от кръжока по фолклор Молитвата вероятно е от старото село и досега не е била представяна на празник. Завършва с текст против душманина на къщата, където гостуват коледарите. За пръв път молитвата е възстановена след толкова години като спомен от едно минало.

В Силистренско има и други любопитни обичаи, свързани с Ромската Нова година. Според силистренската етнографка Донка Съботинова в Крайдунавска Добруджа има обичай ромите да сурвакат с маши или метални предмети вместо с дрянови клонки. Вярва се, че скрепените с железен предмет пожелания са по-силни. В своята книга „На една земя, под едно небе“ Донка Съботинова е събрала празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руси-староверци и роми. Изследвани са 39 населени места – близо една четвърт от всички селища в Силистренско.