Ученици на „Владимир Комаров“ пострадаха при взрива в Болоня

Седем ученици от Силистра са леко пострадали при инцидента на магистралата край летището в Болоня, съобщават от Министерството на външните работи.

Вчера мощна експлозия срина магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. Двама души са загинали. Около 70 са ранени, като състоянието на 14 от тях е тежко. Повечето пострадали са били ранени от стъкла от стотиците изпочупени прозорци в близост до взрива.

Българските ученици са от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в град Силистра. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама от младежите вече са изписани. Днес се очаква да бъдат изписани още трима от учениците. По-тежко е пострадал един ученик, който е с наранявания в областта на долните крайници, без опасност за живота.

Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини посети вчера болниците в района, където са настанени българските младежи заедно с преводач от български език, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците, съобщават още от МВнР.

Установен е контакт с родителите на децата. Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място.