Ученици от ЕГ „Пейо Яворов“ посетиха Европарламента в Страсбург  

По проект, финансиран по програма „Еразъм +“, на тема: „Да съхраним мира чрез всеобщо братство“, ученици от ЕГ „Пейо Яворов“, водени от преподавателките Златка Димитрова и Маргарита Колева, участваха в работата на Европарламента в Страсбург.

Те изслушаха дебатите по Закона за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба. До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени всички предмети от бита, направени от пластмаса. Вилияна Ростиславова, Нина Илиева, Габриела Иванова и Антония Николова с вълнение споделиха, че се чувстват емоционално удовлетворени, защото 80% от отпадъците по плажовете и 70% от отпадъците в моретата са пластмаса и това застрашава живота на Земята. Усещането да създават правила и да носят отговорност за хората ги прави активни граждани на света и Европа.

Главният координатор по проекта връчи официално Хартата на мира, съвместно изработена от учениците на партньорските училища от България, Франция, Гърция, Кипър, Италия и Германия. Обмяната на идеи, екипността и комуникативността поставя участниците в реални социални ситуации, които формират умения и нагласи за толерантност и приемане на единни решения с обществен консенсус.

Част от културната програма бе запознаване със забележителностите на Фрайбург и Музея на модерните изкуства. Създадените контакти, натрупаните впечатления и отговорните социални решения, обсъждани в група, правят преживяванията незабравими.