Ученици от Тутракан и Главиница проведоха състезание за Тутраканската епопея

Директорът на музея в Тутракан Петър Бойчев награди най-добрите участници в състезанието
Директорът на музея в Тутракан Петър Бойчев награди най-добрите участници в състезанието

Историческо състезание проведоха в Тутракан учениците от СОУ „Васил Левски” от Главиница и двете тутракански СОУ – „Христо Ботев” и „Йордан Йовков”.

Повод бе 100-годишнината от Тутраканската епопея, а организатори бяха Историческият музей и „Ротари клуб” в града, със съдействието на кмета на общината д-р Димитър Стефанов.

Надпреварата протече в четири кръга с въпроси, свързани с Тутраканската епопея и Първата световна война, като всеки отбор показа знания и умения, както и атрактивност при представянето на битката за Тутракан през 1916 г. Безпристрастното жури в състав Петър Бойчев, директор на музея в Тутракан, д-р Юрий Василев, президент на „Ротари клуб” Тутракан и Николай Тодоров – директор на Регионалния исторически музей в Силистра, излъчи за победител отбора на СОУ „Йордан Йовков”.

Второ и трето място съответно заеха отборите на СОУ „Васил Левски” и СОУ „Христо Ботев”. Наградите за всички участници в състезанието бяха знанията, които натрупаха, свързани с Първата световна война и участието на България в нея, грамоти, книги за училищната библиотека и парични награди.