Ученици протестираха срещу съкратената Коледна ваканция

Около 500 ученици от всички средни училища в Силистра се събраха следобяд на шумен и организиран протест срещу решението на образователното министерство да им съкрати Коледната ваканция. Подобен протест е първият по рода си в страната, отбелязоха местни жители.
Според предварителната информация, тазгодишната Коледна ваканция се пре

Около 500 ученици от всички средни училища в Силистра се събраха днес следобяд на шумен и организиран протест срещу решението на образователното министерство да им съкрати Коледната ваканция. Подобен протест е първият по рода си в страната, отбелязоха местни жители.
Според предварителната информация, тазгодишната Коледна ваканция се предвижда да е от 24 декемри до 2 януари, а на 3-ти учениците вече трябва да са в класните стаи. Те обаче искат да започнат учебните занятия на 11-ти януари. Като пример разбунтувалите се ученици посочиха, че през миналата година ваканцията им е била от 23 декември до 6-ти януари, а през 2000 година тя е била от 22 декември до 6-ти януари.

Точно в 14.00 часа днес учениците прекосиха централната част на Силистра – от паметника на „31-ви полк“, където беше сборният им пунк, след което първо се спряха пред сградата на местната Областна администрация. Въоръжени с барабани, клаксони и свирки, те издигнаха плакати и започнаха да скандират: „Искаме ваканция“ и „Оставка“. По-късно уточниха, че исканата оставка е за образователния министър Сергей Игнатов.
Най-колоритния им плакат, предизвикал масово смях и одобрение сред жителите на Силистра, бе: „Сега вие определяте ваканцията ни, а след време ние – пенсиите ви“.
От една от терасите на областната администрация бунтът на учениците внимателно изгледа зам.-областната управителка Тодора Цонева, заедно с пресаташето на областта.

След това недоволните от късата ваканция силистренски ученици се преместиха на централния градски площад, където продължиха с протеста и скандиранията, а по-късно си тръгнаха по домовете. „Организатор е Инициативен комитет, съставен от ученици от всички училища, които спазиха изискванията на закона и получиха разрешение“, поясниха още недоволните.

108 thoughts on “Ученици протестираха срещу съкратената Коледна ваканция

 1. Силистренци могат и го показаха. Искрени благодарности към всички присъстващи, които дойдоха,за да отстоим правата си! Благодарности огромни и към организационния комитет, който направи това реалност! БРАВО!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Никой от нас не е дал подобна на посочената по-горе в статията информация за ваканциите. „През 2000 год. Коледната ваканция за учениците е била от 21.12.2000 до 14.01.2001г. Само 6 години след това (2006) МОН е взело решение ваканцията да е от 22.12.2006г. до 08.01.2007г.“

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Една ваша съученичка от Инициативния комитет предостави тази информация, но ако не е вярна – веднага ще я редактираме. Само посочете точните цифри. С поздрави – от екипа на Паралел44. 🙂

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. браво! Cпоред мен достатъчно хора ги чуха.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. (2006) МОН е взело решение ваканцията да е от 22.12.2006г. до 08.01.2007г. През 2008г. е била от 24.12 до 04.01.2009г. А днес , 2010 – ваканцията е от 24.12.2010г. до 02.01.2011г.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. БРАВО ! ДАНО ПОСТИГНЕМ РЕЗУЛТАТ !
  А ПЪК ТОЯ С КОМЕНТАРА “ И ДАЛИ НЯКОЙ ВИ ЧУ “ ДА СЕ ГРЪМНЕ НЯКЪДЕ.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. През 2000 год. Коледната ваканция за учениците е била от 21.12.2000 до 14.01.2001г

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Добре ваканцията преди е била 24 дена поне аз така ги изкарвам защо сега ние имаме едни кирливи 10 дена. Какво ще празнуваме ние. Ако се разболеем отива повече време докато се излекуваме така, че тези които се смятат за министри не са никакви министри.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. еее да го кацат комарите, изтървах веселието. Па дано да ви я удължът гадовете

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Направихме това, което се изискваше от нас. Организирахме се, излязохме, протестирахме. Другото вече не зависи от нас. Очакваме подкрепата и на другите градове 🙂
  Поздрави!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. Нека ваканцията да бъде поне колкото на депутатите. 🙂

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Дана депутатите са видели и чули.Иначе похвално е ,че млади хора от ЕГ,Вапцаров,ПМГ и др.,са с гражданска позиция.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Дано депутатите са видели и чули.Иначе похвално е ,че млади хора от ЕГ,Вапцаров,ПМГ и др.,са с гражданска позиция.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  3. хехехе ако е като тяхната ние трябва цяла година да почиваме бе 😛

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 11. Ние не искаме депутатки заплати (стипендии), искаме депутатска почивка. По-добре истинска ваканция, отколкото фалшиви бележки !!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. „“По-добре истинска ваканция, отколкото фалшиви бележки !!!
   Ето един нов лозунг!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 12. И аз бях там.Гадините им с гадини ще ни съкращават ваканцията-те кви министри са бе.Да ни върнат ваканцията защото ще почупим града.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. амм да наистина то аз на нова година като изляза не се връщам 2-3 дена празнувам и накрая с махмурлук да ходя на даскало 😀

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Не знаех,че на вашто даскало това му е проблемът.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Г-н Димитров колко сте годишен че употребявате алкхол и имате махмурлук?За това ли ще ползвате ваканцията?

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 13. Сдържайте се с обидните думи 🙂

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 14. Моята последна ученическа ваканция беше точно 10 дни – от 31.12.1987 до 10.01.1988 г. Тогава нямаше коледна ваканция. Имаше зимна ваканция – 10 дни и междусрочна ваканция – 2 дни – 31.01.до 2.02 . Считам че от много ваканции в крайна сметка не можете да разделите и сламата на две магарета, уважаеми ученици. Напускате средното училище без и наполовина знания от тези които напускаха училище преди 20 години. И имайте предвид че ние които напуснахме училище преди 20 години сега определяме вашите ваканции. Считам за абсолютна простотия лозунгите които сте издигнали относно пенсии и т.н. Ако зависише от по-широкото обществено мнение ваканциите щяха да са не повече от 20 дни през учебната година. За съжаление протестират широките ученически маси, а тези които осъзнават необходимостта от образование са много много малко. Протестирайте, Европейския съюз се нуждае от ниско квалифицирани и слабо грамотни бачкатори.Ха останете си със здраве

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. А дали е само в нас причината, че напускаме училище с такива знания? Или образователната система е хванала влака за никъде?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Франция е една водеща европейска и световна сила. Учиниците там имат 4 ваканции – с 1 повече от нас. Мислите ли, че проблемът със знанията на учениците е свързан с ваканциите..?!?

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Прав си, но не си длъжен на всяка забележка на „средна възраст – 40 годишен“ да му отговаряш … явно той цели да се заяжда, също така тук намира поле където да покаже колко е умен /а дали е така…/
    За съжаление днес ангажиментите ми бяха такива, че за протеста ви разбрах от сайта … ако имах физическата възможност за мен щеше да е удоволствие да ви подкрепя с присъствието си.
    Не мисля че отрицателните постинги тук са пряко свързани с идеята на протеста ви, а въобще срещу протеста … просто на някои хора мисленето им е с 50 години назад, други завиждат, а някой е пише активно може би защото го е страх от младежи като вас – будни и организирани.
    Както и да е – да ни ви пука от такива.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Накъдето се обърнеш – все Йордан, братче.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. До ВСЕ
    Поне си пиша само от един ник …
    и защо да не го правя – срамувам се че макар и причислен към т.н. ДЪРТИ съм един от малкото, които подкрепят учениците

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Даньо сине много си умен, виждам ,че уважаваш мнението и на по-възрастните/дъртите/.
     Ти с майка си така ли разговаряш.С ваканция и без ваканция факт е ,че с всяка година все по-необразовани ставате.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   3. До Смирноф
    „С ваканция и без ваканция факт е ,че с всяка година все по-необразовани ставате“ … аз отдавна нямам ваканции … ако си беше направил труда да прочетеш постингите ми щеше да разбереш … а колкото до теб – много смешно ми стана някой с ник име на водка да ми дава акъл

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  3. вие сте живели в комунистическо време а ние в модерния свят.Тогава сте имали такава ваканция, защото не сте празнували Коледа.Сега е друго, сега това са едни от най-важните празници и ние искаме да ги споделим с близките и приятелите си.Ха а отности неграмотността моля проучете системите на образование в САЩ, Франция и другите водещи държави и ги съпоставете с нашите.Те са значително с по-ниски знания, но въпреки това управляват света!Така, че моля не коментирайте :))))))

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. да не би и на Коледа да учите? пък и винаги сме си празнували Коледата…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. ааа да – то това остана и на Коледа да учим!Не стига, че сме до 23, а догодина какво да очакваме – подаръци под дъската ли?И доколкото знам до 89г. Коледа не се е празнувала с такова желание както ние, а просто се е отбелязвалa 🙂

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 15. абе като си излязъл преди 20 години от училище, не те ли учиха на правопис и пунктуация? Така се създава гражданско общество. Браво!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. А ако изпочупят твоят имот дали ще се вгледаш в правописа и пунктуацията?! Или ще е от голямо значение да са го „счупили“ или са го „начупили“ или бог знае какво. Още повече че тези постери са по скоро за съдържание отколкото за правопис. А болшинството от сегашните „даскали“ /ученици / ползват латиница и вместо Ч пишат 4 и вм. Ш – 6 и т.н. Или като ме апострофираш се чувстваш по грамотен ?!?!?!?!?!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 16. Това ,нямя ли да оскъпи отоплението?Съкращението на ваканцията ще компенсира ли дървените ваканции,които предстоят?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 17. Толкова учите! Повече от 10 дни не ви трябват! И без това сте толкова неграмотни и невъзпитани, ходете на училище, може и нещо да ви влезе в главицата!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. А тези, които сме възпитани и грамотни! Какво ще кажеш за тях? Или според теб всички под ножа? Ела ти, ходи на училище в студа и знаейки , че депутатите почиват и празнуват.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. не сте дорасли за депутати. Пък и не произвеждате такъв продукт като депутатите или като другите служещи. Като дойдете на тяхното място тогава ще си вземете вашето сега вашата работа е да учите и затова държавата отделя доста парички. Друг е въпроса дали са достатъчни. Но тъй като сте само консуматори и ние ви издържаме защото от нашите пари на работещите вие получавате образование само ще изпълнявате. Ако някой има пари да отиде в частно училище там може да проявява всякакви капризи. Като си плащаш можеш да поръчваш музиката но след като ти плащат ще се вслушваш в този който поръчва музиката. Ясно???????????????

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Не, не е ясно !!!! Ние не сме стадо овце, който мълчат. Имаме си мнение и позиция и ще я отстояваме !!!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. Съгласен съм с Вас,че учениците не учат достатъчно,но Вие вече със сигурност не сте в час,защото не знаете колко излишни неща учат учениците в училище.,а съществените и необходимите просто липсват в учебниците.Материалът е скучен и излишен.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Не сме били дорасли за депутати – ьа!Те пък да не би да са много дорасли, а ?Ако беше така нямаше в това положение.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 18. Може и марсиански правопис да си научил, това не те прави марсианец.Пък ако така се създава гражданско общество ,като се заявява че ще се изпучупи града ,пази боже.И да искаш 20- 25 дена ваканция си е от мързел,ами кат станеш работник ще искаш 2 дена да работиш 5 да почиваш.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. По време на протеста никой не е говорил за погром.Защо преиначавате нещата?Форумът е за всички и за гражданското и за негражданско общество.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. По горе един от вашите се заканва че ще почупи града

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. И се стресна нали? Защото знаеш , че учениците сме много .. независимо грамотни , неграмотни .. Обединени можем да постигнем много

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. По-горе-НЕ значи,че е ученик и че е участвал в протеста.Писал е само закана във форума и това не е престъпление,а грешка на растежа.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 19. Вие като не сте влизали в училище от 20 години не мисля, че имате право да коментирате. След като не сте запознати нито с условията в училище, нито със стреса на който сме подложени по-добре не оценявайте, без да имате ясна представа за ситуацията, в която е образователната система в момента .Пък и смятам, че явно и вас не са ви научили на нищо, след като коментирате без да сте запознати с фактите.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Явно си пълна „патица“. А за твое сведение през последните 33 години аз се обучавам постоянно. От първи клас започнат на 7 години та до сега. Имам няколко завършени образования, или каквато програма има „Обучение през целия живот“ но вие уважаеми госпожички надали сте чували за такава програма. Вашата единствена цел в живота е да се напушите и да ви дойде абитуриентския бал и мислите че сте хванали бога за шлифера на 18 годинки. Уважаеми кофтито тепърва предстои. А вашия никакъв протест за два свободни дни е пълна смехория. От друга страна е много успешен опит да заемете активна гражданска позиция. Но предмета на протеста е зле измислен. Точно това потвърждава моята теза че вие излизате неграмотни. Действате първосигнално – отнемат ви свободи и вие протестирате. Като едни представители на живата природа на които като им вземеш храната и се сърдят. Ако искате действително да получите пълна обществена подкрипа намерет истински предмет на вашите протести. Иначе се затвърждава мнението ми че новото поколение расте в пълно неведение и не знае точно какво ще прави след време. Ако бяхте възпитаници на частни колежи където всеки е отишъл защото има определена визия за бъдещето си това намаление на ваканцията ви действително щеше да ви е неприятна но вие нямаше да издигате заплашителни лозунги за пенсии и тем подобни, а щяхте да протестирате за нещо което има значително по-висока стойност и ценност във процеса на придобиване на образователни и квалификационни степени.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Извинявай НАБЛЮДАТЕЛ – искам да кажа нещо на средна възраст – 40 годишен но самия форум е така структуриран, че не мога точно тук да му отговоря. Не знам кой си ти и какво си тръгнал да оплюваш децата … навярно твоето /твоите/ дори и големи все още те дължат за шлифера и те питат „тате, може ли да си купя сладолед“… Аз пък подкрпям този техен, макар и спонтатен протест. Не бил добре организира – ами нямат опит още, ще се научат. Но никога няма да се научат ако не опитват. И не знам с какво право обиждаш пишещите тук дори и в кавички. явно „патока“ си ти … колкото до образованията и аз съм с две висши и магистърска степен, а също така и един кашон сертификати от какви ли не курсове и т.н. … Като не ти харесва протеста им – сложи си тапи в ушите.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. До г-на на средна възраст – вие имате ли си някаква представа ИЗОБЩО, АМА ИЗОБЩО за организацията на протеста?????????? Всичко е напълно организирано – уведомени са абсолютно всички власти и всичко си беше напълно законно и организирано със седмици, а не спонтанно.И още веднъж ви моля – като не сте осведомен не коментирайте !!!!!!!!!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Ами те нещата не са толкова сложни.Като не иска да прави нещо човек, просто него прави. След като се чуствате много изморени след тежките Нововогодишни и Коледни празници просто не ходете на училище. То може и Вашите родители така да се поуморят и да не отидат на работа на 3.01 и на края на месеца ще похапвате плодовете от фермичките във Facebook. Супер нали! Живота е прекрасен!Само дето трябва и се работи от време на време. Я само си представете, че по закон в България след време, ще имате право на 20 дни в годината платен отпуск. Как е? Достатъчно ли е?Обикновенно в живота желанията се разминават със възможностите, още повече, ако за желанията плаща някой друг. Иначе похвално, че изразявате гражданската си позиция.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Да, но сега ние не работим, а учим – и то какво!!А тези, които определят отпуските и ваканциите те колко почиват?Ти съгласен ли си да е така – те да казват нещо, а да правят точно обратното?Ако си доволен – не коментирай, а ние отказваме да живеем в държава, където да ни мачкат, а ние да мълчим!!!!!!Днес ни намаляват ваканията, а утре – какво ??

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   2. аморалността на г-дата и г-жите от столетната партия стигна дъното с ползването
    децата -ученици да участват в протести,.Явно ,че тези особи силно са огладняли и
    нямат търпение отново да се уредятфна държавната софра. Твърде вероятно е
    през май да се организират“протести“ против лятната ваканция.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. какво имаш впредвид с последното изречение?

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.