Ученици тръгнаха от Тутракан по стъпките на Таньо воевода

450 ученици от 14 училища в страната се включиха днес в традиционния национален поход „По стъпките на Таньо войвода“, който започна от Тутракан.

Таньо воевода
Таньо воевода

450 ученици от 14 училища в страната се включиха в традиционния национален поход „По стъпките на Таньо войвода“, който започна днес от Тутракан… Негов организатор е културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“.
Началото на похода започна с поднасяне на венци пред паметника на воеводата в дунавския град, след което участниците тръгнаха по неговите стъпки от близкото село Пожарево, където всъщност Таньо воевода е стъпил на българска земя. „В предвидените прояви по време на националното мероприятие очакваме да се включат около 30 000 души от всички места, където ще минем“, обясниха от дружеството „Родно Лудогорие“. Тази година походът ще премине през 28 села и през градовете Исперих, Разград и Попово. Той ще завърши на лобното място на воеводата – в местността Керчана, допълниха организаторите на проявата.
На 17 май 1876 г., шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния Таньо Стоянов Куртев, преминават  Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево, припомниха историци. Те допълниха, че неговата чета всъщност е създадена по идея на Христо Ботев, като бойният й път трае 11 дни, след което воеводата загива в местността Керчан баир, а четата е разбита. „Това всъщност е втората чета на българската емиграция в Румъния заедно с тази на Христо Ботев“, разказаха още историци. Те обясниха, че  двете чети са имали обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода – на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на Априлското въстание и за създаването на север от Балкана на свободна територия.