Ученически българо-румънски екофорум започна днес в Силистра

28 научни екологични разработки на ученици от България и Румъния ще участват в тазгодишното издание на традиционния международен екофорум „Сребърна 2009“, съобщи днес директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ в Силистра Николай Неделчев.

28 научни екологични разработки на ученици от България и Румъния ще участват в тазгодишното издание на традиционния международен екофорум „Сребърна 2009“, съобщи днес директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ в Силистра Николай Неделчев… Това е 17-то поред издание на конкурса, което тази година е посветено на Световния ден на околната среда, поясни той. Организатори на проявата още са образователното министерство, Националния дворец на децата и столичната фондация „Еврика“.
„130 ученици, разпределени в 2 възрастови групи – до 15 години и от 15 до 19 години, ще защитават в рамките на 15 минути своите научни разработки в следващите 3 дни“, обясни Николов. Председател на журито е проф. Светозар Герасимов от Лесотехническия университет. Темите, върху които учениците са работили, са защита на природното богатство, чистотата на почвата, водата и въздуха, проблемите, свързани с екологията, битовите отпадъци и възможностите за ползване на алтернативни източници на енергия.
Наградата за победителя е едногодишна стипендия в размер на минималната работна заплата, осигурена от Министерството на образованието и науката, както и оригинален плакет, добави Николай Неделчев. В рамките на международния екокофорум са обявени и национални конкурси за рисунка, есе, разказ и стихотворение под наслов: „Земята – наш дом“. Техните победители вече са определени и ще бъдат обявени по време на тържественото награждаване на останалите участници, допълни Неделчев.