Учител и трима директори получиха наградата „Неофит Рилски”

На снимката /отляво надясно/ - директорът на СОУ „Никола Вапцаров” Калоян Нейков, Елена Ласкова и д-р Габриела Миткова
На снимката /отляво надясно/ – директорът на СОУ „Никола Вапцаров” Калоян Нейков, Елена Ласкова и д-р Габриела Миткова

Старшият учител по български език и литература Елена Ласкова от СОУ „Никола Вапцаров” получи вчера почетното отличие „Неофит Рилски” за постигнати високи резултати в обучението и висок професионализъм в работата си. Наградата бе връчена от началника на Регионалния инспекторат по образование д-р Габриела Миткова по време на педагогическия съвет на училището.

Ежегодните награди „Неофит Рилски” се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на учебни заведения и извънучилищни звена на образованието по препоръка на педагогическите колективи.

Тази година в Силистренско такава награда бе връчена и на трима директори – Дочка Милушева, директор на Икономическата гимназия „Атанас Буров”, Златан Вълчев, директор на ОУ „Отец Паисий” в село Добротица и Диана Станкова, директор на СОУ „Христо Ботив” в Тутракан.

15 thoughts on “Учител и трима директори получиха наградата „Неофит Рилски”

 1. Браво на Елена.
  Радвам се.
  Но защо са се изтипосали и другите двама на снимката.Те пък защо.Познаваме ги.
  Скрийте се,бе…

  Но до тук.
  Нека да с насочим към действителността.

  Как да кажем браво на учителите от област Силистра.
  Как се дават тия отличия, когато от резултатите от зрелостните изпити сме на последно място в България.
  Вижте класирането ,изнесено от Министерството на образованието.
  Срам. Позор.
  Жалко. Плачевно.
  И това не е само през тази година, а вече няколко години поред по резултати от изпитите след седми клас и от зрелостните изпити сме на последно или предпоследно място.
  Защо питаме ние гражданите на Силистренска област.
  Защо питаме ние родителите на децата,които се обучават в Силистренска област.
  Защо питат учителите-пенсионери, които преди време класираха децата ни в златната половина и по-нагоре в България , а днес и вчера сме опашкари.

  Прави ли някои анализ на резултатите,на причината за слабото представяне на учениците ни.
  Еня ли го някои :хората от Инспектората, хората от общинските отдели по образованието, десетките директори и помощник-директори за упадъка на обучението в Силистренска област.

  Какво правят учителите,че децата ни са с най-ниски знания и практически възможности, че не съумяват да се ориентират в заданията на изпитите.

  С какво се занимава оная глутница от хора от Регионалния инспекторат.Нали те трябва да проучват, да контролират,да повишават квалификацията на учителите, да подсказват на учителите пътя за повишаване на резултата от труда им.
  Бъкел работа. Че кой от тия хора там се занимава с онова,което е задължението му. Че кой от тия хора може да бъде полезен на учителите щом възможностите му са под нивото на възможностите на осреднения учител.
  Така е, когато назначението на тия хора става не според качествата им, а по други съображения.
  С образованието шега не бива.
  Това звено трябва да се обнови. Там някои хора отдавна трябваше да излязат.
  Но ще кажем,че време е ,беше отдавна време и ръководителят да премина на друга длъжност. Нима не се разбра, че той отдавна стигна върха на възможностите си.Повече няма какво да се очаква от него. Като бивш учител по история ще кажа,че тая дама такава си беше и като инспекторка.
  А какво да кажем за екипа и. Особено за старчоците и вкисналите се вече на местата си дами ,насадени там още от време оно. Скъсаха там по цяла дузина гащи да се търкат по столовете. Стига вече.

  А общинските отдели по образованието. Цял полк от хора ще направиш, ако ги събереш всичките от областта. Те пък с какво се занимават. Попитайте ги и ще чуете-с ресурсното осигуряване на образованието. Демек с отоплението и осветлението ,и с нищо повече…

  Директорите са назначени / повечето от тях/ по политически съображения. Какво може да се иска от тях. Нима не се знае в България как се провеждат конкурси да управленски места.

  Учителите ли ?
  Да има прекрасни хора между тях. Познавам много колеги,които са се отдали всецяло на професията си. Това са хора с чувство за отговорност. Те обичат професията си и дацата. Те работят непрекъснато над себе си. Разумно експериментират,внасят нещо ново в практиката си. Шапка им свалям. Тях ги обичат учениците. Обичат ги и родителите.
  Но в същото време зная,че има много повече учители, които са занаятчии, а те творци. Те не вършат добра работа, но все пак изпълняват добре задълженията си.
  Има и много баласт.Мога да дам примери за неграмотност на учители,за това,че нищо ново не са прибавили към онова,което са научили по време на следването си. Много от тях са станали учители, защото не са успели да влязат в друго учебно заведение след средно образование.
  От тях нищо добро не може да се очаква.

  Да си учител трябва да имаш огън в гърдите си. Вечен огън и всеотдайност, и борбеност. Иначе си мърша в очите на учениците си.

  Накрая.
  Станкова е наистина човек с учителско сърце.
  Елена.Помнят е в Калипетрово с добро.Вероятно и тук е изплувала над масата на застоя в това училище.

  Па ,господин директор, и госпожо началник не се изтипосвайте до заслужилите. Вие сте опашкари.
  Прочие Министерството откъде да знае какво става в Добротица или във “ Вапцаров“ . Те се доверяват на онова,което им се предложи.
  Но Станкова и Елена и Дочка наистина са хора,които заслужават това отличие.
  Браво.
  Честито!

  Палец нагоре 24 Палец надолу 0

  1. Браво на горния коментар. Знаем всички,че такава е истината,но какво да правим ато живеем тук в Силистра. Къде да отидем.Ще опитаме с частни учители. Дано така набавим пропуските в знанията на детето ни. Но и за това пари трябват , учителите искат по 15 лева на час. работим по 10 часа за 320 лева месечно. Тя е една. Но за детето си ще отделим малко пари.

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

  2. Добър коментар като цяло, но се пропуска ролята или липсата на такава на родителите! Още се пропуска, че ако матурата не беше на български може би резултатите щяха да са други! Та нима не се вижда, че българския език започва да е екзотика по силистренските улици и училища! Социалната циганизация на обществото е факт!!!

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

   1. Оправете си правописните грешки.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 1

 2. Вече се страхувам за зрелостните изпити. В училище времето ни минава ей тъй като игричка. Разправяли са ми по-големи от мен как са ги изпитвали,какви домашни работи са им давали,как са водили консултации с тях,как учителите са бдели и тръпнели над тях. Разказвали са ми колко взискателни са били учителите. Как помагали на учениците. Как били навсякъде с тях ,когато има нещо организирано от училището.
  С още две момчета от нашия випуск сме на мнение да предложим на родителите ни да ни разрешат да се преместим в друг град, където да продължим да се обучаваме в единадесети и дванадесети кла , за да можем да се подготвим добре за зрелостните изпити..
  Имаме роднини във Варна и в Русе. Умуваме накъде да се насочим.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 3. Нашият пък какво се изпъчил и ухилил. Сякаш негови са заслугите за госпожата.
  А оная от Управлението казват,че била в нашето училище, но е била гадна даскалица.
  Сега като ни нахлузиха и циганята от училище „Гагарин“. Ставаме нещо страшно.
  Хиляди пъти се упреквам,че останах в това училище.
  Освен да се преместя при леля в Тутракан.

  Палец нагоре 9 Палец надолу 3

 4. Срам ме за нашата област. Толкова ниско да паднем. Наскърбена съм. Що за образование стана в нашата област.
  Учителите ли не могат или децата ни са такива.
  Защо така стана, че сме опашкари.
  Като гледам телевизията и виждам как се изявяват деца от съседните ни области сърцето ми се свива. Пак че поне тутраканските деца ни измиват очите от време навреме.

  Като тези,които управляват образованието не могат да променят нещата то какво правят управниците. Да намерят по-способни.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 5. Тоя Златан кога станал директор.. То е толкова босо момче. Как ще управлява училище.
  Учудвам се.
  Сега ми е ясно защо са такива резултатите от изпитите в нашана област.
  Щом Златан е наградения, щом той е най-заслужилият сред директорите какво ли представляват другите.
  И на мен ми е болно за ниските резултати. мислех,че тая година ще се откъснем от последното място, а то какво. Там си стоим. И ще стоим.
  Казват,че „Рибата се омирисвала от главата“. Тогава …
  Ама май и люспите на тази риба вече вонят.
  Какво да кажа за колежките. Те не се трогват.
  Какво спокойствие…

  Палец нагоре 10 Палец надолу 0

 6. Пак ли сме на опашката. Докога.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 7. Браво на учителката и на директорката на Икономическата гимназия. Отличието им е заслужено. Но като цяло ръководството на училищата, РИО, общинския отдел “ Образование“, с някои изключения, разбира се, е пълна посредственост. Резултатите, плачевни.Напрежение в учителските колективи.Потискаща обстановка. Заплахи от съкращения. Реформата продължава. Наглите управляват. Учителю, учителю..“ на теб длъжници сме ти всички..“

  Палец нагоре 7 Палец надолу 1

 8. Чудя се как ония вълчици / глутницата/ от “ Вапцаров“ са допуснали отличието да се даде на Елена, която познавам лично като ерудиран ,трудолюбив и скромен човек. Тя никога не парадира,не се изтъква- Работи честно и с душа. А има там една група , която някои я наричат глутницата, която така се окопала,така се провряла под крилото на ръководството, така влияе на ръководството, така интригосват че еша си нямат. Те не допускат друг, който не е в групата да се изяви . Помитат го хитро и подмолно. Останалите извън тази група се чудят какво да правят. Няма къде да се преместят. Учителски места особено в Силистра няма. Затова мълчат и носят товара
  Добре е ,че Лена е пробила.
  Браво.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

 9. Стига злоба,какви вълчици,какви глутници,на педагогически съвет беше предложено името и постиженията на Елена Ласкова.Имаше обсъждане и гласуване. Не създавайте интрига, няма такава.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 3

 10. Б.К. ако спре да коментира ще е ОК!:) Училището е във възход и това предизвиква завист, но какво да направим при нас нещата са перфектни!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 3

  1. Явно е , че сте възпитаник на Плугаов. И той имаше такова самочувствие, каквото имате и Вие.И какво стана. Нали тръгнахте надолу.И вървите надолу. Ако в другите училища има място,никой няма да изпрати децата си при Вас. За да споделяте ,че нещата ви са перфектни,трябва да знаете какво състоянието е в другите училища.

   Аз не съм учителка, но някога учих в това училище. Жал ми е за него.
   Вие не знаете какво споделят учениците за Вас. Това е важно да се знае.
   Уверявам Ви.
   Авторитета на 90 процента от учителската ви колегия е сринат. Не Ви обичат. Не Ви вярват. Големите момичета нямат между Вас свой избранник , на когото да подражават или поне да уважават..
   Учениците да не хранят чувство на уважение към учителя, това значи,че той е загинал днес и в бъдеще.
   Аз съм родител на две деца. Живея недалеч от училището Ви, но те учат в “ Иван Вазов“, което е доста далеч, но за сметка на това има защо да се правят малки жертви-пътуването до там.
   Радвам се,че навреме проумяхме в семейството и направихме правилен избор.

   Палец нагоре 2 Палец надолу 2

 11. Уважаема, Калина,представяте се като голям анализатор.А училището, което маркирате има около 60 учители и възпитатели,всички,според Вас еднакви ли са.Вашата преценка ще Ви изиграе лоша шега.И аз имам деца, които учиха и учат в ЕГ,но това е голяма грешка и мога да Ви кажа какво е нивото, средата, обстановката и учителите.Ако това мислите,че е елитно училище, грешите.Учители-със самочувствие,ученици- ходещи на частни уроци по всичко.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 3

Comments are closed.