Фестивал на народните занаяти радва силистренци на 12 септември

Оригинален и първи по рода си фестивал на народните занаяти ще се проведе на централния градски площад в Силистра, информират от местната общинска администрация. Атрактивното шоу ще започне на 12 септември и завърши два дни по-късн


Оригинален и първи по рода си фестивал на народните занаяти ще се проведе на централния градски площад в Силистра, информират от местната общинска администрация. Атрактивното шоу ще започне на 12 септември и завърши два дни по-късно.
20 занаятчии от цяла България ще гостуват в крайдунавския град, които ще представят производства с различни техники, някои от които са достигнали и запазени до наши дни, благодарение на родовата памет и предаването на занаятите от поколение на поколение. Атракцията е част от официалната програма на общинската администрация в Силиста за празника на града – 14 септември, Кръстовден, която е през целия месец септември.
Жителите на дунавския град ще могат да видят и, ако проявят интерес, да научат и изучат най-различни български занаяти – изработка на бижута от текстил, изработка на посребрени накити, на дървени сувенири, рисуване върху ориз, изработка на свещи от мед и восък, тъкачество, рисуване върху кратуни, керамика, грънчарско колело, изработка на чанти от грамофонни плочи и плат, дърворезба, изработка на аксесоари от дърво за градинско обзавеждане, изработка на чанове, кошничарство и пана, изработка на пластика от дърво и бижута, изработка на свещи, изработка на реплики на антични монети и др.
Историята разказва, че за първи път, преди повече от 150 години, силистренци са отбелязвали 14 септември като празник на Силистра с най-големия панаир в региона, свързан с икономическия и търговски подем.

1 thought on “Фестивал на народните занаяти радва силистренци на 12 септември

  1. Едно не разбрах как днес, на 11 септември, фестивалът „радва“ силистренци,когато той,фестивалът, ще “ започне на 12 септември“. А какво ще кажете за това“ Атракцията е част от официалната програма на общинската администрация в Силистра за празника на града-14 септември,Кръстовден, която е през целия месец септември“.Подчиненото определително изречение с коя дума се съгласува в главното изречение. С атракцията или с програма.

    Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.