Фирми си ремонтираха сами път, останал неасфалтиран по проект

6 силистренски фирми, заедно с известния силистренски адвокат Пейчо Йовев, решиха да ремонтират сами пътната отсечка от разклона за силистренския гробищен парк до началото на новоасфалтирания път за „Орехова гора”. Инициаторите на „проекта” смятат за около 3 дни да закърпят качествено огромните лунни кратери по 1300-метровата отсечка. Точно тази отсечка беше останала неремонтирана по време на генералнат

6 силистренски фирми, заедно с известния адвокат Пейчо Йовев, решиха да ремонтират сами пътната отсечка от разклона за силистренския гробищен парк до началото на новоасфалтирания път за „Орехова гора”. Инициаторите на „проекта” смятат за около 3 дни да закърпят качествено огромните лунни кратери по 1300-метровата отсечка. Точно тази отсечка беше останала неремонтирана по време на генералната реконструкция на иначе добилия мрачна слава през годините назад път, който сега е направен по всички европейски изисквания стандарти. Но въпросната отсечка остана, за да напомня за кошмарите на шофьорите. Тогава, при откриването на новия път, на въпрос на журналистите какъв точно е бил проблемът, за да не се асфалтира и тази отсечка, от общината лаконично отговориха, че точно тя влизала в регулационния план, което попречило да бъде включена в проекта за генерален ремонт. По думите на зам.-кмета Веселин Андреев, когато общината спечелила проекта за ремонт на четвъртокласния път до „Орехова гора”, се оказало, че тя влиза в градската част и не може да бъде финансирана. Когато намерили пари, пак по проект, за ремонт на градски улици в тежко състояние, същата отсечка се оказала част от… четвъртокласната пътна мрежа.

На собствениците на 6-те фирми и около 500-те работници и служители, които работят в тях, обаче им писнало да дават по стотици левове за ремонт на леките и товарните си автомобили, тъкмо заради тази отсчека, и… повикнали Неволята. Така кооперация „Фар”, фирмите „Крисбор”, „Емакс”, „Еми” и автомивка „Троя” запретнали ръкави и бръкнали в джобовете си за пари. Събрали на първо време по 350 лева – за материали, услуги и наем на машини. Силистренският адвокат Пейчо Йовев също отделил средства, защото има имот в съседство. Общинското търговско дружество „Синева” пък се включило с машините си, като измило и почистило пътя за своя сметка. Други силистренци, които често минават по пътя, отделили, според възможностите си, пари. Така „инициативният” комитет събрал сумата от 2100 лева и в неделя започнал ремонта. Всички служители на „Емакс” грабнали лопатите и излезли на пътя. Фирмата затворила врати за три дена. По 12 часа на ден в неделя, вчера и днес отделили хората, за да свършат бързо работата. Молбата за помощ от общината поне да затвори за три дни отсечката, с цел обезопасяване, останали без отговор. Вчера единствено пътните полицаи се отзоваха на апела, може би защото и техните автомобили трошат части по разорания път. Около 3 500 лева щял да струва ремонтът, прецениха изпълнителите. Тъй като не са специалисти по пътно строителство, те първо се консултирали с такива. Измиване и почистване от калта, изрязване на най-проблемните места и тяхното обдухване, след това покриване с емулсионен слой, запълване с асфалт и яко валиране. Този бърз технологичен алгоритъм научили фирмите, чиято основна дейност няма нищо общо с пътното поддържане. Но вече замисляли дали да не се хванат и с този бизнес, шегуваха се вчера през зъби техните представители.
Зам.-кметът по териториално селищно устройство инж. Веселин Андреев коментира със задоволство инициативата на нашите съграждани. По думите му, общината може само да приветства подобни начинания. Очаквали се средства по трансграничен проект за ремонт на градските улици.
Но иначе точно този пътен отрязък, който дълго време беше ничий, вече не е. Защото фирмите, които инвестират в момента пари по неговата „рехабилитация”, основателно искат да си го вземат „на издръжка” – ако спрат да им вземат данъците за същите тези дейности, които сега плащат от джоба си.
Алексей МИНЕВ

16 thoughts on “Фирми си ремонтираха сами път, останал неасфалтиран по проект

 1. Литам се , защо ли ни е държава , след като нейните основни функции в момента са сведени до събиране на данъци и харчене по ненужни администрации ?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Нашият кмет не е държава все пак , тези 3-4 хил. са им 1 или 2 банкета

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Похвално!Браво на силистренци! Това е начина да се оправим.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. анонимен, не зная дали е лаконично твоето изказване, но никак не е похвално.Късат ни джобовете от данъци и осигуровки, пътни такси и винетки, а държавата бяга от отговорност.Така както е тръгнало ще започнеме и сами да си месиме хляба в къщи, да си копаеме собствени кладенци и да въртиме педали на статично колело та да ни светнат крушките.Та извода – България я има само на картата, но дефакто е абдикирала от собствения си народ.То стана: ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ-МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Аз се питам, защо самия Васелин Андреев от собствения си джоб не е извадил някой лев за ремонт на тази отсечка. Ходи да учи за сметка на Община Силистра, иска да продаде земята на Нарлев за толкова пари, а не се бръкна поне малко да помогне за благото на силистренци. Няма ли вече този наглец да си заминава, че големи измами направи благодарение на зам. кметското си место в Община Силистра

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Поздравления за тези хора! а Общината нека да спи още и да плаща образованието на Андреев и Костов и да се назначават хора без образование на различни длъжности само защото са приятели на някой хора.Срамота тези в общината да си ходят неразбраха ли че хората вече им писна от такива елементарни упрявляващи като тях

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. И отново в дъното на това безобразие стои Андреев, който пак говори за някакви проекти, като че ли не могат да се оправят улиците без такива. Ама нали няма далавера в това, и града ни е заприличал, на състоянието му след войната. След като хората започнаха вече да ремонтират сами и улиците, ако кмета или ресорният зам.кмет, т.е. Андреев имаха поне малко чест и достойнство, трябваше вече да са си подали оставките. Жалки сте господа управници. Жалко и за града ни.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Глупости – оставки… Нека ремонтът завърши, пък хората, асфалтирали сами този участък направят една маса, пък да поканят кмета и заместника му, пък да си хапнат и пийнат – да полеят новата придобивка – пък да попеят… не ни лишавайте от „изпълненията“ на инж. Андонов, моля ви… Това води до обедняване на градския фолклор откъм тематика….

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Кмета ли – кой кмет ?
    Нима Силистра има кмет …. ааааа … верно имаше един дето се казваше Иво Андонов … той още ли е кмет – щото напоследък не се е изявявал … къде се е покрил тоя

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Болен е Йордане, болен е!!! Липсва ли ти?

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Интересно колко ли пъти по 3500 лв. щяха да кажат в общината,че струва този ремонт?Наистина браво на всички участвали,но жалко,че стигаме до там.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. този лемонт по цените на общината щеше да струна към 4,300,000 /четири милиона и триста хиляди/ лева. тази цена се получава като за база се вземе цената,която плати общината за 700 м. пътна настилка ,на ул.капитан Кръстев. Но се оказа,че този харч не бил престъпление.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Ако общината правеше ремонта зад цифрата 3500 щеше да има още две нули – по една за Андонов и една за Андреев. И общата сума щеше да е умножена по коефициент К, като получената сума да е за оценителя Велико Йорданов…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. А за другаря Костов, няма ли да има нула?

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. Ами да са им честити всичките парички!И пак да си ги изберем да управляват-то изобщо има ли кого да изберем?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.