Футболен съдия издаде стихосбирка с любовна лирика

Известният футболен съдия от близкото минало и днешен поет Иван Михайлов от Силистра зарадва своите почитатели с най-новата си книга, озаглавена „Искам те, любов”. Тя излезе току-що като продукт на издателство „Амира – М” и съдържа 38 негови лирични творби, завладяващи с метафоричния изказ и ярката си образност. От тях струят най-съкровени мисли и чувства, облечени в съответната възвишена форма и превърнати в истински образци на изящната словесност.

Възпята е любимата жена, пред чиито душевни и физически красоти авторът се прекланя, спомняйки си с трепет и за младостта, когато за първи път е бил пронизан от стрелите на Купидон. Има и стихове за семейството, посветени на дъщерите му и на внука му Християн Маринов, прославил рода си с това, че стана европейски и световен шампион по канадска борба.

С голямо майсторство е интерпретирана още една екзистенциална тема, тази за самотата, породена от несподелената, изгубена любов. Направени са препратки към класиката, използвани са популярни мотиви от Библията, умело пречупени през призмата на днешната ни действителност. Написаното е силно въздействащо и няма как иначе, щом става дума за проникновена лирика с интимен, изповедален характер, коментират специалистите.

Подобно е мнението и на поета Любен Дашев, от когото е предговорът към книгата и според когото „Михайлов е пленник на най-великото човешко чувство – любовта. Той я пресъздава във всичките й форми и измерения, а именно като любов към жена, дъщери, внуци. Трогателен е стремежът му да издигне любимата на пиедестал, да я направи икона, към която да отправя молитвите си”, подчертава Дашев по повод стиховете на колегата си. Към тях са приложени чудесни пейзажни и импресионистични снимки, направени от фотографа-художник Илия Иванов, от когото са и кориците. Оформител е дизайнерът Адриана Иванова, редактор Румен Радев, а коректор самият Дашев.

Иван Михайлов е личност с разностранни интереси, понеже освен спортен деятел е и икономист-счетоводител. В същото време е неуморен майстор на перото, отдавайки се напоследък главно на писането и имайки зад гърба още 4 издадени книги. Сътрудничи на централния и на регионалния печат, участва в излизащите периодично алманаси и други подобни сборници. Членува в Съюза на българските писатели и в Литературното сдружение „Реката и приятели”, припомниха оттам, пожелавайки му нови творчески успехи.