Хора с нарушено зрение мечтаят за знак, готови да си съберат пари

Фирмите, които сами си ремонтираха пътя в южната промишлена зона, ще си купят със собствени средства и пътни знаци. Това съобщи Емил Великов, управител на фирма „Емакс”, под чиято инициатива бе проведен строителният пътен ремонт.
Припомняме, че преди дни няколко фирми и граждани, които им

Фирмите, които сами си ремонтираха пътя в южната промишлена зона, ще си купят със собствени средства и пътни знаци. Това съобщи Емил Великов, управител на фирма „Емакс”, под чиято инициатива бе проведен строителният пътен ремонт.
Припомняме, че преди дни няколко фирми и граждани, които имат имоти в района, им писна да се надяват на общината да поправи изтърбушената пътна отсечка и те взеха нещата в свои ръце. Събраха пари, наеха специализирана техника, купиха асфалт и грунд, и със своите служители сложиха край на няколкогодишните мъки. Макар и да не е изпълнен съвсем професионално, кърпежът поне временно ще реши проблемите по преминаването на отсечката, надяват се изпълнителите.
3100 лева е струвал само асфалтът, 270 лева отишли за бензин на наетата техника. Специално за целта бил купен агрегат за ток за духалките. Общата сума на разходите щяла да надмине 5000 лева, ако се сметнат и надниците на работниците, работили в почивните дни до късно. Въпреки скъсаните нерви по организиране на мероприятието и неговото обезопасяване, инициаторите са доволни от резултатите. Според тях, сега е важно направеното да бъде съхранено, поне за една година. За целта те са депозирали молба до общинската администрация, в която настояват съответните институции да се задействат и в началото на пътната отсечка да бъде поставен знак, забраняващ преминаването на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. От общината потвърдиха, че четвъртокласният път до „Орехова гора” наистина е забранен за такива машини, тъй като бил част от парковата зона на града. Носимоспособността на новия красив път не била за тежките автомобили. Въпреки това, по този път, именно защото е нов и без дупки, продължава да минава голяма част от трафика на камиони и тирове. Молбата на фирмите, ремонтирали за своя сметка проблемната отсечка, щяла да бъде разгледана на заседание на транспортната комисия. Тя трябвало да излезе с решение за монтирането на такива знаци по протежението на пътя. След това следвало решение за финансиране на закупуването на съоръженията. От общината не знаеха колко време ще отнемат тези административни процедури, но за да ускорят нещата, неволните спомоществователи на общинската администрация са готови да продължат делото си, като купят знаците. Единичната им цена е около 50 лева.

Хората с нарушени зрение мечтаят за знак, готови са също да събират пари

За друг пътен знак си мечтаят хората с нарушено зрение, членове на Съюза на слепите. Повече от година те молят общината да монтира знак, указващ, че по улицата преминават слепи хора. Той трябва да е в непосредствена близост до техния клуб по улица „Петър Вичев” в централата на „Подкрепа”. Два пъти седмично – във вторник и четвъртък, някои от тях посещават клуба за среща със секретаря на съюза. По време на празници и други инициативи, около 50 човека с проблеми със зрението се събират там. Районът пред областната администрация е един от най-натоварените в града, затова незрящите силистренци искат водачите да знаят, че оттам преминават хора с бели бастуни. Реакция от страна на общината и досега няма.
Те също са готови да съберат от мизерните си пенсии по левче, за да си купят знака…
Алексей МИНЕВ

5 thoughts on “Хора с нарушено зрение мечтаят за знак, готови да си съберат пари

 1. Макар да не е по темата, искам да задам няколко въпроса на всички участници в мероприятието на Е.ОН и ОБЩИНАТА за „освежаване“ на „Дървения град“ в „Дунавската градина“ – Вие имате ли деца, които да играят там? Ако имате, как ги пускате там? Нима не видяхте счупените дъски? Нима не видяхте клатещата се кула? Нима не видяхте счупените люлки? Нима не видяхте наклоненото влакче, което всеки момент ще падне? Нима не видяхте пейките? Каква беше целта на това „мероприятие“? С няколко кутии боя да замажете очите на цял град ли? Приканвам всички майки да се организираме като тази фирма в статията по-горе и като членовете на съюза на слепите да съберем по левче и сами да ремонтираме „Дървения град“!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КОЛКО СТРУВА ЕДИН ЗНАК , И ПОСТАВЯНЕТО МУ ???
  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Едва ли е повече от стотина лева. Но не съм съвсем сигурен.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Допълнение към горния отговор.

    А за поставянето му може би трябва умниците от общината да разрешат. Мани, трагедия сме, тая община в момента е пълен автопилот.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.