Хор „Седянка” направи фестивала в Черна вода международен

Sedyanka RomaniaСмесеният хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол 1870“ участва във втората си за годината международна изява. Под ръководството на новия си диригент Лидия Кулева единствената по рода си формация в Силистренско се включи в 34-то издание на Международния фестивал за хорова музика „И. Д. Киреску“ в румънския град Черна вода. Тази година той бе посветен на 120-годишнината на хора на града, основан през 1895 г., когато е бил изграден и първият мост над река Дунав в този район, някога най-дългият в Европа.

Във фестивала, проведен в два дни в Дома на културата в 20-хилядния град, известен повече с атомната си централа, и в местния храм „Св. Св. Константин и Елена“, участваха още хорове от Букурещ, Констанца, Кълъраш, Дева, Тополовени и др. Жури от 12 души – професори, композитори и диригенти наблюдава над 200 певци, включили се в проявата.

Силистренци бяха единствените чужденци, приели поканата за участие със светска програма, включваща творби на Филип Кутев, Емануил Манолов, Петко Стайнов и Парашкев Хаджиев, както и с букет от емблематични църковно-славянски песнопения по творби на Добри Христов, Соловьов, Архангелски и Арнаудов.

Международната изява бе дебютна за диригента Лидия Кулева. Корепетитор на състава е Ингеборг Нейова. От името на читалището в групата бе Йорданка Димова, а визитата бе осъществена с помощта на преводача Григор Шопов.