Христова възраст навърши „Златното магаре“ – подариха му сатирична книга

33-годишнината от създаването на Клуба на хумориста „Златното магаре“ в Дулово беше отбелязана с отпечатването на сборник и с неговото публично представяне.

На събитието присъстваха кметът на общината д-р Юксел Ахмед, част от авторите, гости от Исперих и Кубрат, жители на града. В сборника са събрани всички издавани през годините хумористични произведения, сподели инициаторът за издаване на сборника Иван Стоянов. То стана възможно благодарение на община Дулово и лично на кмета д-р Юксел Ахмед.

От този клуб се ражда и идеята за карнавала „Златното магаре“. Вече има и изследване на тема “Златното магаре” – Опит за представяне на политическа сатира в условията на малкия град“. Докладът бе изнесен на Международната научна конференция „Истини и лъжи за факти, новини и събития“, проведена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Автор на изследването е докторантът Сезер Нехат. Двигател и мотор на събирането на материалите, написването, подреждането, редактирането е Иван Стоянов, а отпечатването на изданието е на печатница „Фортуна“ в Дулово.

В днешните дигитални времена, когато сме обсебени от телевизия, интернет и най-вече от социалните мрежи, когато ставаме жертви на фалшиви новини, на фалшиви медии и на фалшиви журналисти, когато много бързо очите ни могат да се напълнят със сълзи от тежки събития се появява книга, която ще ни накара да се усмихнем, да се засмеем и дори да се разплачем, но от смях и то здравословен – от извора, е кредото на авторите. Специален поздравителен адрес към тях отправи кметът на общината д-р Ахмед.

В сборника са включени известни произведения на 15 хумористи, но и нови сатирични произведения, които не са публикувани досега, каза пред участниците в срещата Иван Стоянов. Присъстващите имаха възможността да ги чуят. Бяха прочетени и произведения на починали автори като по този начин бе почетена и паметта им.

Карнавалът „Златното магаре“ се провежда от 1970 г., но след известно прекъсване от 1988 до 2014 г. бе възстановен преди няколко години като неразделна част от Майските културни тържества „Дни на моя град”. Засега карнавалът си остава единствен по рода за актуална политическа сатира в Североизточна България.

Провежда се на 14 май, когато е Денят на град Дулово и се провежда под мотото „Светът е оцелял, защото се е смял. Дулово е оцеляло, защото не е мълчало.” В карнавалното шествие с богати и разнообразни костюми и реквизити участват много колективи и групи от региона. Карнавалът се превръща в емблема на Дулово и в събитие, очаквано с голям интерес от всички. Организира се от община Дулово със съдействието на Министерството на културата.