Художествената галерия става домакин на уроци по изобразително изкуство за силистренските ученици

Една от знаковите изложби през 2019 г. бе на почетния гражданин на Силистра професор Георги Чапкънов

Над 70 събития са проведени в Художествената галерия в Силистра през 2019 г, съобщиха от културната институция. От тях 26 са общи и самостоятелни изложби на изтъкнати художници от страната и Силистра. Над 50 са инициативите, на които храмът на изкуството е бил домакин и съорганизатор – представяне на книги, училищни и общински тържества, юбилейни срещи и др.

Всички те преминават с все по-голям интерес от страна на силистренци и гостите на града, отчитат от Галерията. Сред значимите експозиции миналата година се откроява изложбата на почетния гражданин на Силистра проф. Георги Чапкънов, проведена в Дните на града около Кръстовден, от която бяха купени две рисунки за фонда на Галерията. Друга важна изложба бе на ренесансовия художник Леонардо да Винчи с репродукции от неговото творчество по повод 500-годишнината от смъртта му, която се почете от културната общественост от цял свят.

И през 2019 г. продължиха добрите практики и отношения с други галерии от страната като бяха експонирани редица важни гостуващи изложби на български класици от фонда на художествените галерии в Стара Загора и Добрич. Проведе се съвместна изложба на графика Стоян Цанев с негови творби от фондовете на галериите във Варна, Добрич и Силистра.

Художествената галерия поддържа връзки със силистренските училищата и ги уведомява за всяко интересно мероприятие, като по този начин и посещенията значително са се увеличили. В тази връзка през 2019 г. са купени стативи за рисуване и галерията е в процес на организация за провеждане на уроци по изобразително изкуство. Нова озвучителна техника подобрява качеството на провежданите събития в зала 13. Продължава работата и във фондохранилищата, където са реставрирани и рамкирани над 40 творби.

2019-та беше годината на признателност към културна институция на Силистра. По повод 24-ти май – Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост директорът на галерията Йордан Колев бе удостоен с грамота и почетен знак Печат на Цар Симеон Велики – златен, за принос в развитието и популяризирането на българската просвета и култура и изкуство.